İran bir göstericiyi idam etti

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • İran’da gösteriler sonrası tutuklanan ve haklarında idam cezası verilen 11 kişiden biri olan Muhsin Şikari idam edildi. İran Devlet Televizyonu, Muhsin Şikari'nin geçen ayki duruşmasından görüntüler geçti.

Jîna Amînî’nin kendilerine ‘ahlak polisi’de denen İrşad Devriyeleri tarafından götürüldüğü karakolda katledilmesi ardından başlayan halk hareketi İran’ı sarsmaya devam ediyor. 
İran ve Rojhilatê Kurdistan’da yaklaşık 3 aydır devam eden protestolarla bağlantılı olarak tutuklanıp ölüm cezasına çarptırılan protestoculardan ilkinin idam edildiğini açıkladı. Devlet medyası, Devrim Mahkemesi tarafından "Allaha karşı düşmanlık, kamu düzenini bozmak, yeryüzünde bozgunculuk yapmak, devlete karşı savaş açmak” suçlarını işlediği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan Muhsin Şikari adlı protestocunun Perşembe sabahı asıldığını duyurdu. 
Şikari 25 Eylül'de başkent Tahran'daki bir yolu kapatan "isyancılardan biri olmak" ve paramiliter Besic güçlerine mensup bir görevliyi bıçaklamakla suçlanıyor.
İran yargı kurumu, bugüne dek protestolarla bağlantılı olarak 11 kişinin idam cezasına çarptırıldığını açıkladı.

458 kişi katledildi
İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), Rojhilatê Kurdistanlı Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto gösterilerinde yaşamını yitirenlerin sayısının 458'e yükseldiğini açıkladı.
IHR’nin yayınladığı raporda, hayatını kaybeden göstericilerden 29’unun kadın, 63’ünün ise 18 yaş altı çocuklar olduğu belirtildi.
İran’ın 31 eyaletten 26’sına dair verilerin yer aldığı raporda, en fazla can kaybının Sistan-Beluçistan eyaletinde yaşandığı aktarıldı.
Raporda, Sistan-Beluçistan’da 128, Kurdistan’da 53, Batı Azerbaycan'da 53, Tahran'da 46, Mazenderan'da 37, Kirmanşan’da 25, Gilan'da 25, Elborz'da 18, İsfahan'da 14, Huzistan'da 10, Fars’da 8, Rezevi Horasan'da 7, Zencan’da 5, Doğu Azerbaycan'da 4, Merkezi, Kazvin, Hemedan ve Loristan'da üçer, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Erdebil, İylam, Buşehr, Hürmüzgan'da ikişer, Simnan, Gülistan ve Kirman'da ise birer göstericinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.
İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 60'tan fazla güvenlik görevlisi de öldü. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.