İran ile mahkum takası

Dünya Haberleri —

İran ve Belçika arasında mahkum takası

İran ve Belçika arasında mahkum takası

  • Belçika ve İran arasında gerçekleşen mahkum takasında İranlı diplomat Asadullah Assadi’ye karşı 3 Avrupalı vatandaşı daha serbest bırakıldı. Taraflar Umman’ın arabuluculuğundan memnun.

Belçika hükümeti tarafından yapılan açıklamada, 3 kişinin daha serbest bırakılmasının, İran’da tutuklu bulunan Belçikalı yardım görevlisi Olivier Vandecasteele’nin serbest kalması kapsamında uzlaşılan mahkum takası anlaşması dahilinde yapıldığı belirtildi. Belçika hükümet sözcüsü serbest kalan 3 kişiden birinin Danimarka vatandaşı diğer iki kişinin de İran kökenli Avusturya vatandaşları olduğunu söyledi.

Assadi, Fransa’daki bir bombalı saldırıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle 2021 yılında Belçika’da gözaltına alınmıştı. Assadi’nin serbest kalması karşılığında yapılan mahkum takası kapsamında İran tarafından bırakılan Danimarka vatandaşının 2022 yılı Kasım ayında İran’da kadın hakları gösterileri sırasında tutuklanan bir kişi olduğu açıklandı.

Belçika hükümeti serbest kalan diğer iki İran kökenli Avusturya vatandaşlarınınsa, İran tarafından “2016 ve 2019 yıllarının Ocak aylarında aslen haksız yere gözaltına alınan” kişiler olduğunu duyurdu.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, mahkum takası konusunda arabulucuk yapan Umman yönetimine teşekkür etti.

İran tarafından serbest bırakılan 3 kişi Umman’da sağlık kontrolundan geçtikten sonra Belçika’da askeri havalimanı Melsbroek’e seyahat edecekler.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.