Üniversiteler Jîna için eylemde

Dünya Haberleri —

İran Üniversitelerinde protesto

İran Üniversitelerinde protesto

  • Kürt genç kadın Jîna Amînî’nin İran polisi tarafından işkence ile katledilmesi ardından başlayan protesto gösterileri üçüncü ayında devam ediyor. İran Üniversitelerinde protesto gösterilerinde tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen öğrenciler ders boykotu ve oturma eylemi yaptı. 

Dijital medya mecralarında yayınlanan görüntülere göre, başkent Tahran'daki Emir Kebir Teknoloji Üniversitesi'nde dersleri ve sınavları boykot eden öğrenciler, arkadaşlarının tutuklanmasını protesto ederek oturma eylemi yaptı. Öğrenciler, okuldan uzaklaştırmaların durdurulması ve gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılması yönündeki talepleri yerine getirilene kadar oturma eylemini sürdüreceklerini ifade etti.

Protestolarını sürdüren başkentteki Allame Tebatebayi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencileri de "Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" dolayısıyla 25 Kasım – 10 Aralık tarihlerinde düzenlenen "16 Günlük Aktivizm Kampanyası" çerçevesinde "16 Turuncu Gün” münasebetiyle fakülteyi turuncu semboller ve yazılarla donattı.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) yayınladığı görüntülerde ise İsfahan Teknoloji Üniversitesi'nde yüzlerce öğrencinin sloganlar atarak yürüyüş yaptığı görüldü.

İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliği'nin Telegram hesabından yapılan paylaşımda, Bilim ve Kültür Üniversitesi öğrencilerinin, gösterilerin devam ettiği Rojhilatê Kurdistan halkıyla dayanışma için eylem yaptığı ve "göstericilerin öldürülmesini" kınadığı ifade edildi.

Elburz eyaletinin Kerec kentindeki Harezmi Üniversitesinde yürüyüş düzenleyen öğrenciler ise son günlerde eylemlere sahne olan Cevanrud ve Kurdistan'a destek vererek, "Cevanrud ve Kurdistan, İran'ın gözü ve nuru" sloganları attı.

Amol şehrindeki Yeni Teknolojiler Üniversitesi'nde ders ve sınavları boykot eden öğrencilerin disiplin kuruluna çağırıldığı aktarıldı.

Şehit Beheşti Üniversitesi öğrencileri ise Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı milis gücü Besic üyesi öğrencilerin fotoğraflarının yer aldığı "iftihar tablosuna", gösterilerde yaşamını yitirenler ile tutuklu arkadaşlarının isimlerini astı.

Hamaney’in yeğeni: “İran’ı tecrit edin” 

İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in yeğeni Feride Muradhani, Jîna Amînî’nin gözaltında ölümü sonrası kitlesel protestolara yönelik şiddetli baskı nedeniyle yabancı hükümetleri İran ile tüm bağlarını koparmaya çağırdı. Feride’nin muhalefetin önde gelen isimlerinden biri olan babası, Hamaney’in kız kardeşiyle evlendi.

Mühendis Feride sosyal medyada viral olan açıklamasında şunları söyledi;

“Özgür insanlar, hükümetlerinize bu cani ve çocukları öldüren rejime destek vermeyi bırakmasını söyleyin. Bu rejim, temel aldığı hiçbir dini yükümlülüğü yerine getirmiyor. Gücü ve iktidarı elinde tutmak için hiçbir kuralı dinlemiyor. Özgür ve demokratik ülkeler, İran'daki temsilcilerini sembolik bir jest olarak geri çekmeli ve bu vahşi rejimin temsilcilerini ülkelerinden sürmeli.”

HRANA News’e göre, ülke genelinde iki aydan fazla süredir devam eden olaylarda 26 Kasım itibarıyla 63’ü 18 yaş altı olmak üzere 450 protestocu öldürüldü. Olaylarda 60 güvenlik gücü mensubunu öldürülürken, 18 bin 173 kişi de gözaltına alındı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.