İran’a BM’den çağrı, idamı kanunlarından çıkar

Dünya Haberleri —

.

.

  • Yılbaşından beri İran’da idam edilenlerin sayısı 209’a ulaştı. BM, İran’a kanunlarından idamı çıkartması ve infazalar son vermesi çağrısı yaptı. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk’ün yazılı olarak yaptığı açıklamada, İranlı yetkililere, idam cezasını kaldırması ve tüm infazları durdurması çağrısında bulundu. Yazılı açıklamada, İran'da bu yıl en az 209 kişinin idam edildiğini, bu kişilerin genellikle uyuşturucu suçlarından mahkumlar ve azınlık mensubu (Beluci ve Kürt) kişiler olduğunu kaydetti.

Menfur bir rekor
Yüksek Komiser’in açıklamasında, ”Hükümetin şeffaf olmaması nedeniyle infazların kesin sayısı bilinmiyor ve bu rakamların daha yüksek olması muhtemel" ifadesi kullanıldı. İran'ın dünyada idam cezasını en çok uygulayan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekildi. Türk, İran'ın geçen yıl da 580 kişiyi idam ettiğini hatırlatarak, "Bu, özellikle idam cezasının evrensel olarak kaldırılmasına yönelik artan fikir birliği göz önünde bulundurulduğunda menfur bir rekor." değerlendirmesinde bulundu.
Dünya genelinde az sayıda ülkenin idam cezasını uygulamayı sürdürdüğünün altını çizen Türk, İranlı yetkililere, diğer birçok ülkenin yaptığı gibi idam cezasını kaldırması ve tüm infazları durdurması çağrısı yaptı.

Çağrı ardından 7 idam daha
İran'da hüküm giyen 7 kişi daha idam edildi. İran İnsan Hakları Örgütünün verdiği bilgiye göre, tecavüz suçundan idam cezasına çarptırılan 4 mahkumun cezaları Kerec kentindeki Recai Şehr Cezaevi'nde infaz edildi. Uyuşturucuyla ilgili suçlardan yargılanarak idama mahkum edilen 3 kişinin cezasının infazı da Kerec Gezel Hisar Cezaevi'nde gerçekleştirildi.
İran'da en son 2 kişi dini değerlere hakaret adı altında suçlanmış ve asılarak idam edilmişti. İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Yargı Erki tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sadrullah Fazıli Zari ve Yusuf Mihrdad hakkında verilen idam cezaları ve infazına ilişkin detaylar paylaşılmıştı.
Açıklamada, Zari ve Mihrdad'ın, Hazreti Muhammed'e ve kutsal değerlere hakaret ettikleri, bu konuda onlarca sosyal medya hesabı üzerinden faaliyet yürüttükleri belirtilmişti. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.