İran’da 46 kadın katliamı ve şüpheli ölüm

Kadın Haberleri —

İran'da kadın direnişi/foto:AFP

İran'da kadın direnişi/foto:AFP

  • İran’da son bir ayda 34 kadın ve kız çocuğu katledildi, 12 kadın ve kız çocuğu da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Şüpheli ölümler kayıtlara ‘intihar’ olarak geçti.

İran kadınlar için güvenli bir ülke olmaktan çıkıyor. Ayrımcı yasalar kadına yönelik şiddette önemli oranda artışa neden olurken, bu konuda resmi bir istatistikte bulunmuyor.

Jinha’nın Ocak sonu Şubat ayını kapsayan bir aylık çetelesine göre bir ayda 46 kadın katliamı ve şüpheli ölüm yaşandı.

21 Ocak: Marand şehrinde 2 genç kadın bir hırsız tarafından kaçırılarak katledildi. Tahran'da yaşayan 65 yaşındaki bir kadın kapıcısı tarafından, orta yaşta bir kadın oğlu tarafından öldürüldü ve Erdebil'de yaşayan genç bir kadın ise ailesi tarafından katledildi.

22 Ocak: Şiraz şehrinde genç bir kadın, kardeşi tarafından katledildi.

23 Ocak: Meşhed'de 16 yaşındaki Şirin isimli kız çocuğu ile Sineli 14 yaşındaki Pardis Karimi şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Her iki kız çocuğunun ölümü kayıtlara ‘intihar’ olarak geçti.

24 Ocak: Afşan Fathian isimli 32 yaşındaki iki çocuk annesi şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

25 Ocak: Piranşar şehrinin Meşkan köyü sakini Ferzaneh Qadri Aghdam isimli 17 yaşındaki genç şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi, kayıtlara ‘intihar’ olarak geçti. Kovar’da 25 yaşındaki Faezeh isimli genç kadın, boşandığı erkek tarafından katledildi.

26 Ocak: Mahabad sakini Haujin Mustafapour adlı 15 yaşındaki kız çocuğu, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

29 Ocak: Yezd'de kimliği bilinmeyen 9 yaşındaki kız çocuğu üvey annesi tarafından katledildi.

30 Ocak: Karaj sakini Fatemeh olduğu belirlenen birinci sınıf öğrencisi, komşusu tarafından katledildi.

1 Şubat: Goli Yaqoubi isimli orta yaştaki bir kadın ve Razia Şabanyan isimli küçük kızı, Lorestan ilinin Borujard kentine bağlı Alkabad köyündeki evlerinde kimliği belirsiz kişiler tarafından katledildi. Adının Zahra Nazaryan olduğu belirlenen 27 yaşındaki bir kadın, Sabzevar hapishanesinde idam edildi.

5 Şubat: 30 yaşındaki bir kadın ve 60 yaşındaki annesi, Tahran'daki evlerinde kimliği belirsiz kişiler tarafından katledildi.

6 Şubat: İsfahan’ın Semiram kentine bağlı Karaqach barajında kimliği bilinmeyen 22 yaşındaki genç kadının cenazesi bulundu. Garmsar kentinde kimliği belirlenemeyen 60 yaşındaki kadın, oğlu tarafından katledildi. Tahran'da yaşayan ve kimliği belirlenemeyen 30 yaşındaki genç kadın, yaya köprüsünden atlayarak yaşamına son verdi. Loristan eyaletinin Borujerd şehrinde yaşayan 45 yaşındaki kadın, evli olduğu erkeğin yeğeni tarafından katledildi.

7 Şubat: Andimeshk'te genç bir kadın, polis memurları tarafından arabada vurularak katledildi. Civanro’nun Banilawan köyünden Narin Yousefi isimli 16 yaşındaki bir kız çocuğu, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

11 Şubat: Meşhed'de yaşayan Afgan vatandaşı Zainab M. isimli 18 yaşındaki genç kadın, eşi tarafından katledildi.

12 Şubat: Chaharzabar Karmashan-Şabad'da (Batı İslamabad) genç bir kadın, eşi ve yengesiyle birlikte kimliği belirsiz bir kişi tarafından katledildi. Piranşar sakini Ruqiyeh Kalhari olduğu belirlenen 35 yaşındaki genç kadının cenazesi Silwein Barajı'nda bulundu. Saqız sakini Honia Bahrami kimliğindeki 13 yaşındaki kız çocuğu, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Tebriz'de yaşayan genç bir kadın, eşi tarafından katledildi.

13 Şubat: Tahran'da Samira isimli 24 yaşındaki bir kadın katledildi.

15 Şubat: Tahran'da yaşayan 42 yaşındaki Meryem isimli bir kadın, nişanlısı tarafından katledildi. Tahran hapishanesinde kimliği bilinmeyen idam cezasına çarptırılan bir kadın, şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Diwandaralı Galala Karimi isimli 40 yaşındaki kadın, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Tahran'da Fatane isimli 40 yaşındaki kadın, nişanlısı tarafından katledildi. Tahran'da yaşayan Mahnaz isimli 53 yaşındaki bir kadın katledilmiş halde bulundu. Tahran'da yaşayan Şahreh isimli genç kadın, kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından katledildi.

18 Şubat: Kerman’a bağlı Faryab kentinde 25 yaşındaki bir erkek, aralarında annesi, iki kız kardeşi, erkek kardeşinin eşi ve ikisi kız dört yeğeninin de bulunduğu 12 kişiyi katletti. Varamin yolu üzerinde genç bir kadın yakılarak katledildi.

19 Şubat: Kaşan'da yaşayan genç bir kadın, boşandığı erkek tarafından katledildi. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.