İran’da işçiler iş bıraktı

Dünya Haberleri —

İran petrol sektörü işçileri

İran petrol sektörü işçileri

  • Rojhilatê Kurdistan ve İran’da ‘jin jiyan azadi’ sloganı etrafından şekillenen halk ayaklanması bir çok toplumsal kesimin sorunlarını dile getirdiği bir eylem platformuna dönüştü. İşçi sendikalarının ortak deklerasyonu ile hareketlenen İran’ın emekçileri bir ayı aşkın süreden beri parçalı grevler yapıyor. Emekliler protestolara güç veriyor. 

Rojhilatê Kurdistan ve İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ile başlayan jin jiyan azadi eylemleri yeni bir aşamayı yaşıyor. Rejimin tutuklama ve gözaltı furyası karşısında gece ve sokak eylemlerine dönüşen hak mücadelesine işçilerin aktif katılımı ile ülke ekonomisini köklü biçimde etkilemeye başladı. İşçi sendikalarının yayınladığı istekler listesi ardından İran ağır sanayisi ve Petro-kimya tesislerinde grevler aralıklarla devam ediyor.

İşçi sendikalarının İsfahan ve Ahvaz’da ağırlıklı olarak yürüttüğü iş bırakma ve grev mesaisine, fırın çalışanları da eklendi. Tahran ve bir çok kentte yüksek girdi fiyatları sebebi ile çalışamaz duruma gelen fırıncılar süreli iş bırakma eylemi yapıyor.  

İran devletinin toplum üzerindeki baskılarına karşı yapılan sokak mücadelesine işçi sendikaları da grev kararları ile destek veriyor. İran’da yükselen döviz kuru çalışanların yaşamını zorlaştırmaya devam ediyor.

Tahran’da fırıncılar iş bıraktı

Ekonomik durumun kötüleşmesinin ardından, İsfahan'daki demir izabe işçileri ve Tahran'daki fırıncılar hayat pahalılığını ve hükümetin duyarsız tavrını protesto için greve başladı.

Tahran’da fırıncılar son bir hafta içerisinde ikinci defa greve giderek ekmek ve unlu mamül üretimini durdurdu. Fırıncılar Pazar günü sendika binası önünde toplanarak protesto gösterisi düzenledi. Eylem alanından yayınlanan videolar çok sayıda fırıncının greve gittiğini gösterdi.

İsfahan dökümhanesinde grev

Sendikanın çağrısı ile Cumartesi günü greve giden, İsfahan Demir Dökümhanesi işçileri temel insan hakları ve emek üzerindeki baskıya son verilmesini içeren taleplerin karşılanmasını istiyor. Cumartesi günü başlayan bu grev, İran devlet güçlerinin baskısına rağmen gece boyunca devam etti.

Grevci işçiler, Pazar günü saat 04.00'te özel birlik kuvvetlerinin grevcilere tazyikli su ile saldırarak onları dağıttığını ancak tekrar toplanarak demiryolu hattını kapatarak greve devam ettiklerini açıladı.

Grev hakkında bilgi paylaşan işçiler, grev sonucu İsfahan Demir Döküm fabrikasının bazı bölümleri kapatıldı. Polis eşliğinde grev yerine gelen vali işçileri iş başı yapmaları için ikna etmeye çalışsa da ortamın halen gergin olduğu aktarıldı.

Emekliler gösteri yaptı

Bir grup İsfahan çelik sektörü emeklisi de Pazar günü sorunlarının çözülmemesini protesto etmek için İsfahan Çelik Emeklilik Fonu binasının önünde toplanarak gösteri yaptı.

Ahvaz'da bir grup sosyal güvenlik emeklisi miting düzenleyerek "Suriye'den çekilin, halimizi düşünün" sloganı attı. Şushtar, Şuş, Dezful ve Kerman kentlerindeki emekliler de hakları için sokaktaydı. Emeklilerin eylemi Şuş’ta sonuç verdi Emeklilik merkezinin başkanı istifa etti. 

Ciwan gazetesi tehdit etti

Tahranlı döviz bürolarının dolar başta olmak üzere döviz kurundaki aşırı yükseliş sonrası zarar etmeleri protesto gösterisi ile sonuçlandı. Düzenlenen gösteriyi hedef gösteren Devrim Muhafızları'na bağlı Ciwan gazetesi, çarşamba günü Tahran'da Kapalıçarşı'da düzenlenen mitingin takas merkezlerinin çalışmasını engellemek için psikolojik baskı kurmak için gerçekleştirildiğini iddia etti. Ciwan gazetesi bazı esnafların "psikolojik baskı ortamı yaratarak işadamlarını ve esnafı greve teşvik ettiğini" yazdı.

Rafineri işçilerine taahhütname dayatması

İran’ın en önemli petrol artıma merkezlerinden olan Güney Pars Rafineri Kompleksine çalışan işçilerin iş bırakması ardından işveren feragat mektubu dayatmasında bulunuyor. Bölgeden haber geçen işçilere göre rafineri işçilerine, miting ve greve katıldıklarında işten çıkarılmaları halinde itiraz haklarını kullanmayacaklarını belirten bir taahhüt mektubu imzalatılmaya çalışılıyor. Şirket, bu taahhüdü imzalamayan işçilerin rafineri alanına girişine izin vermiyor. İSFAHAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.