İran'da suya değil, sömürüye öfke

Dünya Haberleri —

.

.

  • Huzistan’da yaşanan su sorunu büyük gösterilere dönüştü. İlk haftasını geride bırakan gösteriler destek bularak İran’ın diğer eyaletlerine de yayıldı. Rejime öfkeli olan halk, sömürüye son verilmesini istiyor.   

 

Sıcakların 50 dereceye ulaştığı İran’ın güneybatısındaki Xuzistan eyaletinde 15 Temmuz’dan beri su sorunu nedeniyle başlayan halk ayaklanması büyüyor. Eyaletin merkezi Ahvaz’da başlayan eylemler yedinci gününü geride bırakırken, diğer eyaletlerde de benzer gösteriler düzenlendi. Kolluk güçlerinin eylemcilere müdahalesi sonucu şimdiye kadar 8 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin ise gözaltına alındığı bildirildi.

Kirmaşan’da Kürt gençleri eylemdeydi

Sosyal medyada yayılan bir videolarda Kürt kenti Kirmaşan’ın Deredirêj mahallesinde de gençler yolu trafiğe kapatarak Huzistan’daki gösterilere destek verdiği görülüyor. Kerec, Tahran, İsfahan ve Meşhed de halkın sokaklara akarak Molla rejimine tepki gösterdiği ve rejim karşıtı sloganlar attığı kentler arasında bulunuyor. Bazı gençlerin rejim güçlerinin şiddetine karşı özsavunma yaptıkları da gelen bilgiler arasında.

Rejim bağlantıları kesti

Huzistan’daki eylemlerin başlamasıyla başta başkent Tehran olmak üzere İran’ın birçok kentinden güvenlik gücü Huzistan’a aktarılmıştı. Yerel kaynaklara göre rejim, bazı bölgelerde internet bağlantılarını kesti.

Feminist gruplar da yer aldı

Ahvaz’ın batısındaki Susangerd, kentinde düzenlenen eylemde valilik binası önünde rejim karşıtı sloganlar atıldı, valinin istifa etmesi istendi. Gösterilerde kalabalık bir grup feminist de yer alarak rejim güçlerine tepkisini dile getirdi.

İçme ve banyo suyu yok

Ahvaz'da sermaye gruplarının eliyle “Beheştabad” projesi kapsamında nehir suyunun yönünün değiştirilmesi ve sulak alanların kurutulması nedeniyle halk büyük bir sussuzluk sorunu ile karşı karşıya kaldı.

50 dereceye varan sıcaklar altında yaşanan sussuz günlere elektrik kesintileri de eklendi. İçme suyu, banyo vb. en temel ihtiyaçlar dahi karşılanamaz hale geldi, tarlalar kurudu, çok sayıda hayvan telef oldu.

AHVAZ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.