Irkçılar saldırdı, basın 'maske tartışması' dedi

Kadın Haberleri —

Dilan Sözeri

Dilan Sözeri

  • Berlin’de ırkçı saldırıya maruz kalan 17 yaşındaki Dilan Sözeri, Alman basınının olayı “maske tartışmasına” indirgediği için dijital medya üzerinden sesini duyurdu: “Yabancı olduğum için saldırıya uğradım.” Gözaltına alınan saldırganlar, kimliklerinin tespit edilmesinin ardından serbest bırakıldı.

Berlin'de 17 yaşındaki Dîlan Sözeri, 6 kişilik bir grup tarafından ırkçı saldırıya uğradı. Saldırganların "pis yabancı" ve "geldiğin yere geri git" diye ırkçı hakaretler ettiğini aktaran Dîlan Sözeri, Polisin ve Alman basınının olayı manipüle ettiği için dijital medya üzerinden sesini duyurmaya çalıştı.

Önce tramvayda daha sonra sokak ortasında darp edilen genç kadın, haykırışlarına rağmen herkesin seyirci kaldığına dikkat çekti. Saldırıyı “Maske kavgasına” indirgeyen polis, gözaltına alınan 3 saldırganı serbest bıraktı.

‘Neden yardım etmiyorsunuz?’

“Benim adım Dîlan Sözeri, 17 yaşındayım, Berlin’de yaşıyorum. Yabancı olduğum için darp edildim. Alman basını hakkımda yalan haber yaptığı için kamuoyuna açıklama yapmaktan başka bir seçeneğim kalmadı…” diye sözlerine başlayan genç kadın, sesini hastaneden çektiği bir video ile dijital medya üzerinden duyurmaya çalıştı. 8 Şubat Salı akşamı tramvayda 3’ü kadın olan 6 kişilik bir grup tarafından ırkçı hakaret ve tehditlerle maruz kalan Dîlan Sözeri, saldırganları maske takmaları konusunda uyarması üzerine daha şiddeti saldırıya uğradı. Greifswalder Strasse İstasyonu'nda inince saldırganlar peşine düştü. Saldırganlar tarafından yüzüne yumruk darbesi alan ve saçlarından sürüklenen genç kadın, “Yüzüme tekme atmak istedikleri için yere düşmemi istediler. Bu nedenle özellikle ayaklarıma vurdular” dedi. Darp edilirken defalarca “Bizim ülkemizde ne söylediğine dikkat edeceksin” gibi ırkçı ve tehdit içerikli sözlere maruz kaldığını belirten Dîlan Sözeri, tüm bunlar yaşanırken yardım çağrısında bulunduğunu ancak etraf kalabalık olmasına rağmen, kimsenin yardım etmediğini belirtti. Başına gelen ırkçı saldırıyı anlatırken zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Dîlan Sözler, “Etrafıma bakıp ‘Bana neden yardım etmiyorsunuz’ diye bağırdım ama sesimiz duyan olmadı” dedi.

Alman basını ırkçılık görmedi

Sokak ortasında saldırganlardan birinin şiddet uygulayarak maske takmaya çalıştığını anlatan Dîlan Sözeri, bu olayın polis ve Alman basını tarafından manipüle edildiğine işaret etti. “Maske takmayan genç tramvayda saldırıya uğradı” başlıkları ile çarpıtılarak kamuoyuna servis edilmesini eleştiren Dîlan Sözeri, Alman basının olayı ırkçı saldırı olarak görmediğine dikkat çekti.

Saldırının ırkçılık boyutuna değinilmeyen haberlerin ardından Dîlan Sözeri’nin hastaneden çektiği video, dijital medyada büyük ilgi gördü. Çok sayıda kişinin kendisiyle dayanışma içerisinde olduğu yönünde paylaşımlar yapılırken, sol basını da destek verdi.

Dîlan’ın çabalarıyla gelişme oldu

Dîlan Sözeri, darp edildiği esnada saldırganları videoya çektiği için polis, bir saldırganı daha önceki bir olaydan tanıdığı ve saldırganlardan üçünün bir birahanede gözaltına aldı. Zanlıların, kimliklerinin tespit edilmesinin ardından serbest bırakıldığı bildirildi. Polis, olaya ilişkin soruşturmanın devam ettiğini ve tanıkların arandığını açıkladı.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.