Irkçılığın İhvancası 

Dünya Haberleri —

Tunus

Tunus

  • Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in Sahra Altı Afrika'dan Avrupa’ya geçmek için gelen göçmenlere dair “demografiye müdahale planı” demesi insan hakları örtüleri ve Afrika Birliği tarafından kınandı.  

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen göçmen akışı için ‘demografiye müdahaledir’ dedi. Yapılan açıklamanın siyahi Afrikalılara dönük, ırkçı ve nefret söylemine insan hakları örgütleri sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Said’in açıklamaları, 20’den fazla Tunuslu insan hakları örgütünün Sahra altı Afrika’dan gelen göçmenlere yönelik ‘nefret söylemi’ olarak tanımladıkları konuşmaları kınamasından birkaç gün sonra geldi.

Siyahi Afrikalılara dönük ırkçı tutum

Kartaca Sarayı’nda, Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında düzenlenen Tunus Ulusal Güvenlik Konseyi’nin toplantısında, Sahra altı Afrika’dan gelen göçmenlere karşı alınması gereken acil önlemler gündemdi. Tunus Cumhurbaşkanı Said toplantıda, göçmenlerin ülkeye akınını durdurmak için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Said’in oyalama taktiği

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu Sözcüsü Ramazan bin Ömer, söz konusu ifadelerle ilgili “Irkçılık ve nefret dolu bir söylem maalesef. Bu çok tehlikeli bir konu... Bu söylemi kesinlikle kınıyoruz” dedi. Ömer, Cumhurbaşkanı Said’in göçmen krizini ‘iki hedefi gerçekleştirmek için kullandığını, bunlardan ilkinin iç kamuoyunu gerçek dışı meselelerle oyalayarak dikkati ekonomik ve sosyal meselelerden uzaklaştırmak üzere yeni bir tehlike unsuru yaratmak, ikinci ise İtalyan makamlarının göçmen akışını kontrol altına almak yönündeki talep ve baskılarına açık ve tam bir boyun eğmek olduğunu belirtti.

Şiddeti körükleme uyarısı

Irkçılık karşıtı Menameti örgütüde Said’e tepki göstererek:“Cumhurbaşkanlığı tarafından, Sahra-altı Afrika’dan gelen Tunus’ta ikamet eden siyahi göçmenlere yönelik nefreti, saldırganlığı ve şiddeti körükleyen çağrıyı büyük bir öfkeyle karşılıyor ve protesto ediyoruz” açıklaması yaptı. 

Tunus’a yakışmadı

Tunus İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Mustafa Abdulkebir, Cumhurbaşkanı’nın konuşmasına yanıt olarak: “Ne yazık ki hiçbir şekilde Tunus’a yakışmayan bir söylem. Tunus’un uluslararası konumu ve insanlık tarihi bu söylemden çok daha büyüktür. Sizin bu sorunları ve zayıflıkları tespit etmeniz ve göçmenlik yönetim süreci için iyi tanımlanmış bir stratejik plan geliştirmeniz gerekiyordu.”

AfB: ‘Irkçı yaklaşımlardan kaçının’ 

AfB Komisyonu Başkanı Mahamat, yazılı açıklamasında, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından yapılan, Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçle "Tunus’un demografik yapısının değiştirilmesinin hedeflendiğine" ilişkin açıklamanın "şiddetle kınandığını" bildirdi. Açıklamada, Tunus'un AfB üyesi olduğu hatırlatılarak, özellikle üyeler dahil tüm ülkelerin uluslararası hukuk kapsamında göçmenlere karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısı yapıldı. Açıklamada, Tunus hükümetine çağrı yapılarak insanlara zarar verebilecek ırkçı yaklaşımlardan kaçınmaları ve insan haklarına saygı duymaları gerektiğinin altı çizildi.

Çoğunluğu Fildişi Sahili, Mali, Kamerun, Gana ve Gine gibi ülkelerden gelen öğrenciler ve yasal olarak oturma izni olanlar da dahil olmak üzere Tunus’ta 21 binden fazla göçmen bulunuyor. Çoğu, İtalya kıyılarına yapacakları gemi yolculuğunun ücretini ödemek için para biriktirmek amacıyla ağır işlerde çalışıyor. TUNUS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.