İşkence görenlere ceza

  • Halfeti'de gözaltında işkence gören 17 kişiden 14'üne 50 yıl ceza verildi. Dosyada delil olarak sunulan tek şey, işkence altında alınan ifadelerdi, ancak mahkeme, işkence soruşturmasını tamamlamadan karar verdi.

 

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Derto (Dergili) Mahallesi’nde, 18 Mayıs 2019’da HPG’liler ile polisler arasında çıkan çatışma sonrası gözaltına alınan ve işkenceye maruz kalan 55 kişiden 8'i tutuklu 17 kişi hakkında açılan davada, 14 kişiye 50 yıl hapis cezası verildi. Gözaltına alınanların Yalak Jandarma Karakolu bahçesinde ters kelepçeli yüzüstü yere yatırıldıklarına dair fotoğraf ve Urfa TEM Şube'de tutulurken aldıkları rapor ve anlatımlarıyla işkenceye uğradıkları ortaya çıkmıştı. Söz konusu işkence uluslararası yankı uyandırmış ve Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Soruşturma tamamlanmadan işkenceye uğrayan 17 kişi hakkında Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında 14 kişiye toplamda 50 yıl hapis cezası verildi. 

MA’dan Barış Polat’a konuşan avukat Meral Halat, soruşturma sonuçlandırılmadan davada karar çıkmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. İşkence altında alınan ifadeler ve hukuka aykırı şekilde elde edilen delillere dayanarak ceza verildiğini belirten Halat, "Mahkeme heyetinin soruşturmanın neticelendirilmesi beklemesi gerekmektedir. Soruşturma dosyasında yer almakta olan adli tıp raporları dahi tek başına işkencenin vahametini ortaya koymaktadır. Akla gelebilecek her türlü işkenceye maruz kalan insanların işkenceden kurtulmak için suçu kabul etmeleri dışında belki de başka bir seçenekleri kalmamaktadır. İnsan Hakları Sözleşmesi, İstanbul Sözleşmesi, Anayasa ve ceza kanunlarımızda açıkça yasaklanmış ve işkence altında alınan ifadelerin hükme esas alınmayacağı kabul edilmiştir" dedi. Halat, işkence soruşturmasının bu kadar ağır ilerlemesinin, dosyanın üzerinin kapatılmaya çalışıldığı endişesi yarattığını kaydetti.  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.