İşkence mağdurları için Ruanda güvenliymiş!

Dünya Haberleri —

  • İngiltere’nin zorla Ruanda’ya göndermeyi planladığı sığınmacılar arasında işkence mağdurlarının da olduğu ortaya çıktı. 

 

BBC’nin haberine göre, Doğu Afrika ülkesi Ruanda’ya gönderilmek üzere seçilen sığınmacıların birçoğu, geçmişte işkenceye maruz kalmış. Medical Justice (Sağlıkta Adalet) adlı yardım kuruluşu bünyesindeki doktorlar 51 sığınmacıdan 17’sinin muayenesini tamamladı. Doktorlar, 17 kişiden 14’ünün geçmişte işkenceye maruz kaldığını tespit etti. 6 kişinin ise insan kaçakçılığı mağduru olması muhtemel. 15 sığınmacının travma sonrası stres bozukluğu ya da başka bir akıl sağlığı sorunu var. 11 kişi ise geri gönderme merkezinde bulunduğu sürede intiharı düşünmüş. Hatta bir kişi, iki kez intihara kalkışmış. Dr. Rachel Bingham, “Bir doktor olarak beni asıl şoke eden, kişilerin bu politikaya maruz bırakılmadan önce risk değerlendirmesi yapılması ihtiyacının tamamen yok sayılması” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi ise doktorların yaptığı değerlendirmeye karşı çıkarak “En başından beri, güvenlik sorunu yaşayacak kimsenin gönderilmemesi konusunda netiz. Ruanda ile ilgili değerlendirmemiz, bu ülkenin güvenli olduğu yönünde” dedi. 

Akıbeti haftaya belli olacak

Ancak kamuoyu ile muhalefet Muhafazakar partili hükümet ile aynı görüşte değil. Tepkilere neden olan planın iptal edilmesi için gelecek hafta bir dava daha görülecek. Davayla birlikte planın akıbeti biraz daha netleşmiş olacak.  LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.