İspanya’da ‘kadın düşmanlığı belası’

Kadın Haberleri —

.

.

  • İspanya’da bir hafta içerisinde 5 kadın aile içi şiddet sonucu katledildi. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, ‘kadın düşmanlığı belası’ olarak tanımladığı cinsiyete dayalı şiddeti kınadı. 

HABER MERKEZİ

İspanya başbakanı Pedro Sánchez, geçen hafta beş kadının eşleri veya eski eşleri tarafından katledildiği aile içi şiddet artışını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
Katledilen kadınlar arasında, eşi tarafından bıçaklanarak katledilen hamile bir Faslı kadın da vardı. Ülkede, bu yıl katledilen kadınların sayısı 14 olurken, hükümetin 2003’ten itibaren bir çetele tutmaya başlamasından bu yana katledilen toplam kadın sayısı bin 92’ye çıktı.

Başbakan Sanchez, beş kadının katledilmesini kınayarak ‘Bu zor ve kabul edilemez bir gerçeklik. İspanya maalesef kadın düşmanı bir beladan muzdarip. Bu da kadınları kadın oldukları için öldüren erkekler olduğu anlamına geliyor. Bu cinayetler gün geçtikçe gerçekleşirken başka tarafa bakamayız, ülkemizdeki binlerce kadının hissettiği acı ve korkuya kayıtsız kalmamalıyız" dedi.

Aktivistler, kadınların ayrılmaya çalıştığı partnerlerinden fiziksel şiddet görme riskinin daha yüksek olduğunu ve bunun muhtemelen artık hareket engelinin kaldırıldığı 9 Mayıs’tan sora daha sık meydana geldiğini söylüyor.

İspanyol politikacılar, 60 yaşındaki Ana Orantes’in yetkililere orantısız şiddet içeren davranışları hakkında defalarca şikayette bulunduktan sonra eski eşi tarafından yakılarak katledildiği 1997'den beri aile içi şiddeti ele almak için birbirini izleyen programlar yürüttü. 2004'te İspanya parlamentosu, Avrupa'nın cinsiyete dayalı şiddeti özellikle vurgulayan yasayı ezici bir çoğunlukla onayladı.

Pandemi düzeyinde

Dünya genelinde her üç kadından biri yaşamı boyunca fiziksel veya cinsel istismara uğruyor. Günde 137 kadının yakın eşleri veya aile üyeleri tarafından katledildiğini hatırlatan Küresel Kadın Hakları örgütü başkanı Cheryl Thomas, kadına yönelik şiddeti bir pandemi olarak adlandırıyor. Thomas, kadınlara yönelik şiddetin kabul edildiğini, çünkü çoğu toplumun erkekleri güç ve kontrol merkezi konumunda görmeyi kabul ettiğini söylüyor.

Pandemi düzeyine varan kadına yönelik şiddete rağmen önlenmesine yönelik ise gerekli kaynak ayrılmıyor. 

Dünyada her gün 137 kadın katlediliyor

Geçtiğimiz yıl açıklanan veriler, pandemi kısıtlamalarının bir sonucu olarak en ez 15 milyon daha fazla aile içi şiddet vakası tahmin ediliyordu. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, ayrıca on milyonlarca kadının modern kontraseptiflere, aile planlamasına erişemeyeceğini ve milyonlarca kız çocuğunun kadın sünnetine maruz kalacağını veya 2030 yılına kadar evlendirileceğini hesaplamıştı.

 

Feminist kadınlar, 18 Mayıs günü cinsiyetçi şiddeti Madrid’de bulunan Temsilciler Meclisi önünde protesto etti. FOTOĞRAF:AFP/MADRID

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.