‘İsveç ambargoyu kaldıracak’

Dünya Haberleri —

Türk ve İsveçli heyetler 25 Mayıs'ta Ankara’da bir araya gelmişti.

Türk ve İsveçli heyetler 25 Mayıs'ta Ankara’da bir araya gelmişti.

  • İsveç basınına göre, Sosyal Demokrat Partili hükümet, Efrîn işgali sonrası Türkiye'ye 2019 yılında getirilen silah ambargosunu kaldırmaya hazırlanıyor. 

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine “yeşil ışık” yakması için 5 şart öne sürmüştü. Ankara, NATO üyeliğine karşı İsveç’ten 30 dolayında kişinin iadesini, Rojava ile YPG’ye verilen desteğin kesilmesini ve Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunun sona erdirilmesini istiyor. İki ülkenin heyetleri arasında müzakereler devam ediyor ve içerik hakkında pek fazla bilgi paylaşımı yapılmıyor. Sadece taraflar pazarlıkların zorlu geçtiğini söylüyor.

Satış 2019’da durduruldu

İsveç hükümeti, Türkiye'ye karşı genel bir silah ambargosu olmadığını açıkladı. Fakat uygulamada silah ihracatı başvurularına onay veren ISP'nin 3 yıldan beri hiçbir satışa onay vermediği biliniyor. ISP, Türkiye'ye silah satışlarına verilen lisansların iptal edildiğini de duyurmuştu. İsveç, fiili silah ambargosuna gerekçe olarak 2019 yılı Ekim ayında Türkiye'nin YPG kontrolü altındaki Efrîn’i uluslararası hukuka aykırı olarak işgal etmesini gösteriyor.

Evertsson: Şartlar değişti

Ancak Türkiye’nin veto şantajı sonrası ISP’nin ambargo kararında farklılık olabileceği belirtiliyor. ISP’nin Savunma Sanayi Dairesi Başkanı Karl Evertsson, dün Expressen gazetesine yaptığı açıklamada, silah satışlarına izin verileceğini doğrudan söylemese de Ukrayna'daki durumun şartları değiştirdiğini ve NATO başvurusu durumunu da göz önünde bulundurarak karar vereceklerini belirtti. Ayrıca, İsveçli savunma sanayi şirketlerinden gelen başvuruların her birini ayrı ayrı değerlendirdiklerini ve mevcut koşullara göre yeni bir pozisyon aldıklarını söyledi.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.