İsveç Erdoğan’ın dediğine uydu

Dünya Haberleri —

Foto: AFP

Foto: AFP

  • Türk devletinin İsveç’in NATO üyeliği için öne sürdüğü anayasa değişikliğine boyun eğen İsveç parlamentosu yapılan oylama ile değişiklikleri onayladı. Türk medyası gelişmeyi ‘yola gelidiler’ başlığı ile duyurdu.

İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için Türk devletinin öne sürdüğü şartlar arasında bulunan anayasa değişikliği, İsveç parlamentosunda kabul edildi. İsveç parlamentosu Riksdag'daki 349 milletvekilinden 278'i terörle mücadele yasalarını sertleştiren değişiklik teklifine lehte oy verdi.

Sol ve Yeşiller karşı çıktı

Sol Parti ve Yeşiller Partisi'nin karşı çıktığı anayasa değişikliğine 42 milletvekili katılmazken 37 milletvekili de 'aleyhte' oy kullandı.

Değişiklik ayrıca İsveç'in başka bir devlet veya uluslararası kuruluşla ilişkisine zarar veren bilgiler yayımlayanların da İsveç İstihbarat Kurumunca 4 yıl hapis cezası şüphesiyle soruşturulabilmesine olanak verecek.

İsveç medyasına açıklamada bulunan uzmanlar, yeni anayasa değişikliğiyle YPG üyelerine yönelik cezai takibatın kolaylaşmasının önünün açıldığı yorumunu yaptı.

İsveç'te bir anayasa değişikliğinin, arada yapılacak bir genel seçimle birlikte iki ayrı parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.

İlk oylama, İsveç'in Mayıs ayı ortasında NATO üyeliği için resmi başvuru kararından önce, Nisan ayında bir önceki solcu hükümeti altında geçti. Yalnızca ülkenin Sol Partisi değişikliğe karşı olduğunu ifade etti.

Kristersson taahhüt etmişti

İsveç Parlamentosu, geçen hafta Ankara’ya resmi bir ziyarette bulunan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğü sırada terörle mücadele kanunlarını sıkılaştıran düzenlemeyi 16 Kasım'da oylayacağını açıklamıştı.

Bunun üzerine Kristersson basın toplatısında anayasa değişikliğini “büyük bir adım” olarak nitelendirmiş “İsveç, yıl sonuna kadar ve gelecek yılın başlarında İsveç yasal makamlarına terörle mücadelede daha fazla güç verecek büyük adımlar atacak" demişti.

Türk devleti ve Macaristan kaldı

İsveç daha önce Türkiye’nin NATO üyeliği konusunda bir başka ön koşulunu yerine getirerek, Ankara’ya silah ihracatının yasaklanması kararını iptal etti.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine şu ana kadar ittifak üyeleri içinde sadece Türkiye ve Macaristan onay vermedi. STOCKHOLM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.