İsveç NATO’da: F-16 gelecek mi?

Dünya Haberleri —

Nato ve Türkiye/ Foto:AFP

Nato ve Türkiye/ Foto:AFP

  • Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın modern F-16 savaş uçaklarının teslimatı ve PKK üyelerinin iade edilmesi şartını koştuğu İsveç’in NATO üyeliği Türkiye Meclis’inde kabul edildi.

Bir yıllık veto ardından Türkiye Meclisi, NATO üyeliğini 287 oyla onayladı. AKP, MHP, CHP ve DEVA Partisi İsveç'in NATO üyeliğine 'evet' derken, DEM Parti, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Hüda-Par ve TİP'ten oylamaya katılan milletvekilleri ret oyu kullandı.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ve Resmi Gazete’de yayımlanması aşamalarından sonra karar resmileşecek.  Böylelikle İsveç’in üyeliği için onay vermeyen NATO üyesi olarak sadece Macaristan kaldı.

Batı çok memnun

İsveç’in NATO üyeliğinin Meclis’te onaylanması sonrası ilk tepkiler İsveç ve ABD’den geldi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ”NATO üyeliğine bir adım daha yaklaştık” derken, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ise “çok iyi hamle” yorumunu yaptı. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, aynı adımı Macaristan'dan beklediklerini belirterek, "İsveç'in üyeliği NATO'yu daha güçlü, hepimizi daha güvenli kılacak" diye ekledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise kararın ABD Başkanı Biden için "önemli bir öncelik" olduğunu vurguladı.

Almanya’da hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit de karardan duyduğu ‘memnuniyeti’ dile getirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise "artık Macaristan'ın da geri kalan adımları atmasının zamanının geldiğini" belirtti.

Koçyiğit: Kürt düşmanlığı üzerinden onay

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, İsveç’in NATO üyeliği için AKP ile İsveç arasında yapılan müzakereler için “iki yüzlüce” dedi. Bu görüşmelerin “Kürt düşmanlığı” üzerinden gerçekleştirildiğini kaydeden Koçyiğit, “Sonuç olarak bugün İsveç halkı bir yandan ‘ya NATO ya Putin’ iklimine sıkıştırılırken AKP iktidarının bu süreçte yürüttüğü politika İsveç’i ‘ya Kürtler ya NATO’ ikilemine sıkıştırmaya çalışması tarihin utanç sayfalarından silinemeyecektir” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.