İsviçre Baytaş ailesini Hırvatistan'a göndermek istiyor

Dünya Haberleri —

Baytaş ailesi

Baytaş ailesi

  • İsviçre Hükümeti, iltica için başvuran Baytaş ailesine anne Berivan’ın Hırvatistan’da parmak izi olduğu için reddedip geri yollamak istiyor. 

ERDOĞAN ZAMUR

Türk devletinin zulmünden kaçıp Başûr Kürdistan’a yerleşen Kürtlerin yaşadığı Mexmûr Rüstem Cudi kampından çocuklarının güvenliği için İsviçre’ye iltica başvurusu yapan Baytaş ailesine 20 ay sonra red kararı verildi. Karara karşı imza kampanyası başlatan aile yetkili kurumlara mektup yolladı.

Baytaş ailesi 92’de köylerinin yakıldığı için Cizre’ye taşınmış. Devlet baskıları nedeniyle Başûre Kurdistan’da Seraniş bölgesine gidip 8 kamp değiştirerek, 1998’de Mexmûr mülteci kampına yerleşir. Türk devletinin defalarca kampı hedef alan saldırılarında dolayı çocuklarına güvenli bir yaşam için İsviçre’ye gelmek isteyen anne Berivan, baba Demhat, çocukları 8 yaşında ki Arjen ve 6 yaşında Arjîn Cudi Baytaş Hırvatistan’da gözaltına alınmış. Anne Berivan Aytaş “Bizi tutukladıklarında birçok kötü muamele ile karşı karşıya kaldık. İki gün mahkum arabasında soğukta bekletildik, çocuklarım hastalandı. Polis bizi çocukların önünde darp etmek istedi, onların ağlamaları nedeniyle bizi fazla dövmediler” dedi

Mexmûr, BM tarafından tanınmıştır

Baytaş, “Şehit Rüstem Cûdi kampında kalan siyasi mülteciler Birleşmiş Milletler (BM) tarafından resmi olarak tanınıyor ve koruma altındadır. İsviçre de bunun bir paydaşıdır. Hırvatistan’da parmak izim var diye bizi geri yollamak istiyorlar. Özellikle çocuklarımın güvenliği ve korunması için İsviçre'ye geldik” diyerek Hırvatistan’a gönderilirler ise Türkiye’ye verilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklarını belirtti.

Dayanışma çağrısı

İsviçre devletini, demokratik bir ülke olarak bildikler söyleyen Baytaş ailesi, geri yollanmaya karşı Change.org üzerinde imza kampanyası başlattı. Aile, BM’ye ve insan hakları kurumlarına mektup yolluyorlar. Destek olmak isteyenler Change.org sitede https://chng.it/gfpBLyqK linki üzerinde imza kampanyasına destek olabilirler.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.