İsviçreli vekiller: HDP'nin yanındayız

Dünya Haberleri —

İsviçreli parlamenterler HDP'nin yanında

İsviçreli parlamenterler HDP'nin yanında

  • İsviçre’de aralarında milletvekilleri Mustafa Atıcı, Sibel Arslan’ın da bulunduğu vekiller Meclis’ten HDP’yle dayanışma mesajı verdi. Üzerinde HDP sembolü bulunan dövizler taşıyan vekiller "Türkiye’deki baskı yeni ve korkunç bir seviyeye ulaştı" dedi.

 

FEYZULLAH TUNÇ

Öte yandan İsviçre Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Mustafa Atıcı Federal Parlamentoya verdiği soru önergesi ile hükümete Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklara ve hak ihlallerine karşı politikasını sordu. Atıcı şu sorulara yanıt istedi:

* Aralık 2020'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Halkın Demokratik Partisi (HDP) eski Eşaşkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Federal Konseyin bu karar hakkındaki görüşü nedir ve uygulanmasına nasıl yardımcı olur?

* Strasburg yargıçlarının kararından sadece sekiz gün sonra, Türk savcısı, 2014'te IŞİD'in Suriye-Kürt sınır kasabası Kobanê’ye yönelik saldırısına yönelik protestolara katıldığı için Kars'ın eski belediye eşbaşkanı Ayhan Bilgen hakkında suç duyurusunda bulundu.  Federal Konsey, 2019'da yapılan seçimler de aday olan sayın Bilgen’e ve 107 arkadaşına yönelik açılan davayı ve bunların Türkiye'nin hukukun üstünlüğü alanındaki uluslararası yükümlülükleriyle uyumluluğunu nasıl değerlendiriyor?

* Mart 2019'daki yerel seçimlerde seçilen 65 HDP belediye başkanından şuan sadece altısı hala görevde. Türkiye'ye ikili ilişkilerde uymakla yükümlü olduğu kuralları hatırlattı mı?

* Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) bağlayıcı özelliği olan sekiz sözleşmesini de onaylamıştır. Federal Konsey, Türkiye'nin bu maddeleri uygulayıp uygulamadığını, yani örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık hakkının yanı sıra istihdam ve meslekte ayrımcılık yasağını nasıl değerlendiriyor? Federal Konsey, Türkiye'deki İsviçre yan kuruluşlarının ILO'nun temel çalışma standartlarına tam olarak uyup uymadığını biliyor mu?

* Türk parlamentosunun kaç üyesi hakkında düzenlenen fezlekeler ile karşı karşıya? Hangi partilere mensuplar?

* Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve AGİT üyesi olarak, AB üyeliğine adaylığı tartışılan ve çok sayıda anlaşmayı onaylayan Türkiye, uluslararası hukuk kapsamında geniş bir yelpazede yükümlülükler altına girmiştir. İsviçre, Türkiye'nin insan hakları, hukukun üstünlüğü ve saldırganlık yasağına ilişkin yükümlülüklerini ne ölçüde ihlal ettiği konusunda bilgi sağlayan raporların gözden geçirilmesine siyasi ve mali olarak katkıda bulunuyor mu?

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.