İsyan büyüyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında İstanbul başta olmak üzere Türkiye ve Kürdistan kentlerinde alanlara çıkan kadınlar,  “İsyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi büyütüyoruz. Alanları, sokakları doldurmaya devam edeceğiz” mesajı verdi. 

HABER MERKEZİ

İstanbul’da 8 Mart Kadın Platformu öncülüğünde “Özgürlüğümüzü Kazanacağız” şiarıyla Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskele Meydanı’nda “Büyük Kadın Buluşması” gerçekleştirildi. 

Zılgıtlar eşliğinde çekilen halaylarla başlayan mitingde, 8 Mart Kadın Platformu’nun üç dilde açıklaması okundu. Pandemi nedeniyle evlere kapatılmalarına rağmen isyanın sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, “Geçtiğimiz yıl boyunca ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demekten vazgeçmedik, her bulduğumuz fırsatta da söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Erkek şiddetine karşı hayatını savunduğu için tutsak edilen kadın arkadaşlarımızın sesini sesimize katıyoruz. Özgür, eşit ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden, prangalarla evlere, ilçelere hapsedilen bütün kadınlar için bir aradayız” denildi.
 
Tecride karşı bir aradayız
 
Kadınların savaş, tecrit, sömürü ve işkenceye karşı olduğu vurgulanan açıklamada, “100. gününde açlık grevlerine ses olmak, dayanışmayı büyütmek için, çocuklarıyla tutsak edilen kadınlar için, hala tahliye edilmeyen hasta tutsaklar için mücadelemizi büyütüyoruz” ifadelerine yer verildi. 
 
Mücadeleyi büyütüyoruz
 
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Yıllardır 8 Martlarda emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokakları dolduruyoruz. Bu sene de hayatlarımızı kuşatan faşizme, patriyarkaya, erkek-devlet şiddetine, ekolojik yıkıma, kapitalizme, emek sömürüsüne ve saray rejimine karşı, isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz. Özgürlüğümüzü kazanmak ve hayatlarımızı savunmak için 8 Martta ve her günde bir aradayız, alanları, sokakları doldurmaya devam edeceğiz” diye belirtti. 

Polis aktivistlere saldırdı

Buluşma sonrası alandan çıkan ve taksiye binmek isteyen çok sayıda LGBTİ+ aktivistleri, polis tarafından gözaltına alındı. Duruma tepki gösteren kadınlara da saldıran polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Binlerce kadın Beşiktaş’ta da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri öncülüğünde bir araya geldi. 7’den 70’e binlerce kadının akın ettiği meydanda, “Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız; İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız” mesajı verildi.

Amed, Mêrdîn, Dersîm, Şirnex, Wan, Bedlîs, Hatay, Adana ve İzmir’de de kadınlar, kadın buluşmaları ve sokaklarda karanfiller dağıtarak, kadınların 8 Martı’nı kutladı ve 8 Mart günü yapılacak etkinliklere katılma çağrısı yaptı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.