Japonya ve NATO anlaştı 

Dünya Haberleri —

Japonya askerleri

Japonya askerleri

  • Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Çin askeri ilişkilerine yönelik endişelerini belirterek, Japonya-NATO ilişkilerinin güçlendirilmesinde anlaştı.

Kişida, Tokyo'da bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Düzenlenen ortak basın toplantısında Kişida, Avrupa'nın, Hint-Pasifik'te gittikçe artan angajmanını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Asya-Pasifik hattında bloklaşmalar açık hale gelmeye başladı. Çin-Rusya yakınlaşmasına karşı NATO öncülüğünde Japonya-Avustralya-Güney Kore bir araya geliyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile Japonya Başbakanı Kişida Tokyo’da görüştü.  

Görüşmede Rusya-Ukrayna krizi, Tayvan Boğazı, Doğu Çin Denizi, Güney Çin Denizi ve Kuzey Kore konularının gündeme geldiğini kaydeden Başbakan Kişida, "Serbest ve açık bir uluslararası düzeni korumak ve güçlendirmek için birlikte çalışmak her zamankinden daha önemli." ifadelerini kullandı.

Japonya'nın Aralık 2022'de güncellediği ulusal güvenlik stratejisini NATO Genel Sekreteri'ne anlattığını ve bu konuda destek gördüğünü kaydeden Kişida, Japonya-NATO ilişkilerinin güçlendirilmesinde mutabık kaldıklarını aktardı.

Atlantik-Pasifik bağlantısı

Görüşmeye ilişkin ortak açıklamaya göre, güç dengesi ve artan uluslararası rekabet ortamında serbest ve açık uluslararası düzenin tehlikede olduğunu kaydeden Kişida ve Stoltenberg, Japonya-NATO ilişkilerinin güçlendirilmesinde anlaşmaya vardı.

Açıklamada, "Avrupa-Atlantik ve Hint-Pasifik'in güvenliğinin yakından bağlantılı olduğunu kabul ediyoruz. Değişen stratejik ortama yanıt verebilmek için Japonya-NATO işbirliğini daha da güçlendirme ihtiyacını vurguluyoruz." denildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının, kurala dayalı uluslararası düzen, Hint-Pasifik'teki güç dengesi dahil küresel güvenlik ortamını da derinden değiştirdiği kaydedilen açıklamada, "Japonya-NATO işbirliğinin, bu çetin ve karmaşık güvenlik ortamında değerini göstereceğine ikna olduk." ifadeleri kullanıldı. TOKYO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.