Jineoloji dergisi 10 yaşında
Kadın Haberleri —

Jineoloji dergisi
- Jineolojî Dergisi, 10.yılında kadın bakış açısıyla toplumsal sorunlara çözüm arayışını sürdürüyor.
Jineolojî Dergisi, kadın ve yaşam bilimi Jineolojî’nin yaygınlaşması için 2016’da yola çıktı ve uzun soluklu kadın dergilerinden biri olarak 10. yılını kutluyor. Üç ayda bir yayımlanan bu bilim kuram dergisi, erkek egemen sisteme karşı kadının tarihsel bilgisini yeniden topluma kazandırmayı hedefliyor. Peki, Jineolojî nedir, dergi nasıl ortaya çıktı ve 10 yılda neler başardı? Nujinha’ya konuşan Jineoloji dergisinin Yayın Kurulu Üyesi Rojda Yıldız, “Amacımız, kadının ürettiği bilgiyi yeniden toplumla buluşturabilmek” dedi.
Temel hedef zihniyet değişimi
8 Mart 2016’da, OHAL döneminde başlayan dergi, baskılara rağmen üç ayda bir yayımlanarak kadın bakış açısıyla toplumsal sorunları ele aldı. Felsefe, din ve bilim gibi alanları kadın perspektifinden yeniden yorumlayan dergi, kadının bilgisini değersizleştiren sisteme karşı zihniyet değişimi yaratmayı amaçladı.
33 dosya, 2 özel sayı
10 yılda 33 dosya yayımlayan dergi, “Sosyal Bilimlerin Krizi”, “Erkek Doğasına Bakış ve Erkeklik”, “Etik-Estetik” ve Kürdistan’ın dört parçasına odaklanan sayılar gibi konuları işledi. Covid-19 döneminde “Toplum Kırım Aracı Olarak Pandemi” ve Nagihan Akarsel’in yazılarından oluşan “Nagihan’la Hakikat Yolculuğu” özel sayıları dikkat çekti.
Zengin kapsayıcı estetik
Dergi, her kesimden kadının yazılarıyla zenginleştirildi.Kadın deneyimlerini bilimsel yöntemin merkezine yerleştirdi. Kurmancî, Soranice, İngilizce ve Arapça’ya çevrilen sayılar, kapsayıcılığı arttırdı. Kapaklarda kadın ressamların eserlerine yer verilmesi, derginin estetik duruşunu yansıttı.
Nagihan Akarsel’in mirası
Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel, derginin önemli isimlerinden biriydi. 2022’de şehit düşürüldüğü ana kadar da yazılarıyla toplumsal bilginin referansı oldu. “Jineolojî, kadınların sesini yükselterek yaşamla kucaklaşır” sözü, derginin ruhunu özetledi.
Kadını kendisiyle buluşturdu
Yayın Kurulu Üyesi Rojda Yıldız, Jineolojî’nin kadını dışlayan mevcut dünyaya bir tepki olarak doğduğunu belirterek, “Kadının bilgisinin çalınması üzerine kurulan bir sistem var. Jineolojî, bu bilgiyi yeniden kadınla buluşturuyor” dedi. Dergi, pozitivist bilimciliğin parçalayıcı yaklaşımına karşı konuları bütünlüklü ele aldı. Etik-estetik tartışılırken ekonomi, sağlık ve insan ilişkileri de dahil edildi. Bu yöntem, kadınlarda tarihsel ve sosyolojik bir düşünce biçimi oluşturdu.
Yazma cesareti kazandırdı
Yıldız, derginin 10 yılda sistematikleştiğini ve kadınlara yazma cesareti kazandırdığını vurguladı. Kadınların evde veya toplumda ürettiği bilginin değerli olduğunu anlamalarının, öz güven kaynağı olduğunu belirterek şunları ekledi: “Dergi 10 yaşında, hepimiz açısından heyecanlı bir süreç, bu bir çocuğun büyümesi gibi. Hem heyecan hem umut verici. Jineolojî, kadınların emeğiyle bugünlere geldi, önümüzdeki süreçte derginin daha fazla toplumsal kesimler tarafından okunduğu bir süreç olmasını temenni ediyoruz.” AMED