‘Kadın’ diye durak verilmiyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mersin'de 9 yıldır taksi şoförlüğü yapan Suzan Temurtaş, yıllardır cinsiyetçilikle mücadele ediyor. Suzan,  kadın kimliğinden dolayı yaklaşık 4 yıldır kendisine durak verilmediğini söylüyor.

ESRA SOLİN DAL
MA/MERSİN

Sektörler arasında ayrıştırılan kadınlar, “İşin cinsiyeti olmaz” diyerek, “Ben de varım” diyor. Azimleriyle tabuları yıkarken, cesaretleriyle de örnek oluyorlar.

Mersin’in Mezitli ilçesinin ilk kadın taksi şoförü olan 49 yaşındaki Suzan Temurtaş, bu kadınlardan sadece biri. Daha önce tekstil sektöründe çalışan, ayrıldıktan sonra işsiz kalın Temurtaş, 2012’den bu yana ilçede şoförlük yapıyor. İlk 5 yıl bir taksi durağında çalıştı, yaşanan anlaşmazlık nedeniyle duraktan ayrıldı. Yaklaşık 4 yıldır bağımsız çalışan Suzan, sabah saat 05.00’dan gece 01.00’a kadar direksiyon başında. Seneye ise emekli olacak.
 
‘Evinde otur’ diyenler de oldu

Taksiye binen müşterilerin karşılarında bir kadın görünce ilk etapta şaşırdıklarını belirten Suzan, “İnsanların tuhaf bakışlarına hiç aldırış etmedim. Takdir edildiğim gibi tuhaf bakışlara da maruz kaldım. Özellikle bazı erkek yolculardan; ‘Sen niye taksicilik yapıyorsun, evinde otur, sana bakacak kimse yok mu?’ diyenler de oldu. Erkek yolcuların başta güvenmeyip tedirgin olduklarını, biraz yol gittikten sonra rahatladıklarını görüyorum. Kimi zaman bu tedirginliğin sebebini sorduğumda ‘Kadın görünce önce korktum, baktım güzel araba sürüyorsun rahatladım’ yanıtı aldım. Bazı erkek müşteriler de ‘taksi’ diye çağırıyor. Gittiğimde açılan kapı, direksiyondakinin kadın olduğu anlaşılınca tekrar kapatılıyor. Ben de ‘Abi gel bin, bende herkes gibi ekmeğimin peşindeyim’ diyerek ikna ediyorum. Kadınlar bütün sektörlerde yer almalı çünkü bir kadın isterse her şeyin en iyisini yapabilir, kendimden biliyorum” diye belirtti. 
  
‘Durak’ güven demek 

Kadınların bütün işlerde olduğu gibi taksicilikte de cinsiyetçiliğe maruz kaldığını vurgulayan Suzan, kadın kimliğinden dolayı yaklaşık 4 yıldır kendisine durak verilmediğini kaydetti. Suzan, duraksız çalışmanın dezavantajlarını ise şöyle anlattı: “Duraksız çalışmak bir kadın için gerçekten zor oluyor. Mesela yolcu hangi durağa bağlı olduğumu sorunca cevap veremiyorum. ‘Duraksız çalışıyorum’ dediğim zaman insanlarda tedirginlik ve güvensizlik oluyor. Durak şoförün kimliğidir ve aynı zamanda güvendir. Erkek meslektaşlarımın durakları olmasına rağmen zorlanıyorlar. Ben yaz kış arabanın içindeyim. Elimi yıkamak için ya da lavabo ihtiyacını giderecek bir yerim yok. Arabamı evim gibi kullanıyorum. Sabahtan içecek sularımı ve yiyeceğimi arabaya koyup, evden öyle çıkıyorum.”

Durak için defalarca Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi ile Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası’na başvuran Temurtaş, yapılan görüşmelerde “Yer yok, bekle” yanıtı aldığını belirtti. Ancak bu durumun kendisini pes ettirmeyeceğini söyleyen Temurtaş, “Bir kadın olarak duraksız çalışmak beni çok zorlasa da kesinlikle yılmayacağım, direnmeye devam edeceğim” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.