Kadın Gündemi kısa kısa
Kadın Haberleri —

.
- Durre Kaya’nın ismi yaşatılacak
- Münferit değil yapısal baskı
Durre Kaya’nın ismi yaşatılacak
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetiminde bulunan Riha’nın Curnê Reş (Hilvan) Belediyesi Meclisi Haziran ayı Olağan Toplantısı’nı dün gerçekleştirdi. Yapılan toplantıda 1979’da yapılan belediye seçimlerinde Curnê Reş’te ilk kadın olarak belediye meclis üyeliğine seçilen 3 kadından biri olan Durre Kaya’nın adı ilçe merkezi Yeni Mahalle’de bulunan kadın dayanışma merkezine verildi.
Curnê Reş’te 1977’deki yerel seçimlerde Mehmet Veysi Bayuk, AP’nin listesinden belediye başkanı oldu. Özgürlük Hareketi’nin itirazları ve Süleymanlar aşiretine karşı süren 6 aylık direnişin ardından, Bayuk, istifa etti. Alınan erken seçim kararıyla 6 Mayıs 1979’da seçim yapıldı. Nadir Temel, oyların çoğunluğunu alarak başkan oldu. Kurdistan’da yapılan bu seçimde ilk kez belediye meclisine kadın üyeler de girdi. Saadet Yavuz, Emine Hacıyusufoğlu ve Durre Kaya belediyede Temel’le birlikte çalıştı. İlk eşbaşkanlık sisteminin burada hayat buldu. Durre Kaya, 2011’de Curnê Reş’te yaşamını yitirdi. RIHA
* * *
Münferit değil yapısal baskı
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), “Mayıs Ayı Kadın Gazetecilere Yönelik Hak İhlali” raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, kadın gazetecilere yönelik baskıların münferit değil, yapısal bir politik tercih olduğu ifade edildi. Gazetecilerin fiziksel engellemeler, tehdit, darp, gözaltı ve tutuklamalarla karşılaştığı belirtilirken, haber paylaşımları ve sloganların “suç delili” sayıldığına dikkat çekildi. Bazı davalarda mahkeme salonlarının basına kapatılması, toplumun haber alma hakkını ihlal olarak değerlendirildi. Raporda, Mayıs ayı boyunca 2 gazeteci ve bir yayın organının saldırıya uğradığı, 1 gazetecinin gözaltına alındığı, 1’inin tutuklandığı, 5’inin ifadeye çağrıldığı ve 6’sı hakkında dava açıldığı belirtildi. 2 gazeteciye 10 ay hapis ve 23 bin 500 TL para cezası verilirken, 19 gazeteci hakkında 12 dava sürüyor. Cezaevinde ise 9 kadın gazeteci tutuluyor. Ayrıca, 2 gazeteci kötü muameleye maruz kalırken, 2’si tehdit edildi, 1’inin ise haber takibi engellendi.
MKG, kadın gazeteciliğinin toplumsal hafızayı koruma ve erkek şiddetini teşhir etme misyonuna vurgu yaparak, baskılara rağmen susmayacaklarını belirtti.” AMED