Kadın Gündemi'nden kısa kısa

Kadın Haberleri —

.

.

  • Dina, daha güçlü sahiplenmeli
  • 1864 yasasıyla kadın bedenine müdahale
  • Bireysel silahlanmada kadından izin alınacak

Dina, daha güçlü sahiplenmeli

Karabük’te el birliğiyle katledilen Jeannah Dinabongho Ibouanga’nın katilleri korunuyor. Dina İçin Feministler, herkese davayı sahiplenme çağrısı yaptı.

26 Mart 2023’te Zonguldak-Karabük yolu üzerindeki Filyos Çayı'nda cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Dinabongho Ibouanga’nın davasının üçüncü duruşması 29 Nisan'da görülecek.

Karabük Savcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, davada yargılanan Dursun A. hakkında "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "cinsel istismar" suçlamasından 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Karabük Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 24 Ocak’taki ikinci duruşmasına Dina’nın ailesi de katılmış ve şikayetçi olduklarını belirtmişti.  Dina İçin Feministler, bu ay sonunda görülecek davaya katılım çağrısı yaptı.

Çağrıda, "Bu sefer daha kalabalık, yeniden Karabük’te olalım! Tüm kadınları bu davayı takip etmeye ve 29 Nisan Pazartesi günü saat 11:40’ta Karabük Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek üçüncü duruşma için Karabük’te buluşmaya çağırıyoruz” denildi. KARABÜK

 

* * *

1864 yasasıyla kadın bedenine müdahale

ABD'de Arizona Yüksek Mahkemesi, kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan yasanın uygulanabileceğine hükmetti.  

Arizona'nın eyalet olmasından önce çıkarılan 1864 tarihli yasa, kadın hayatının tehlikede olduğu durumlar dışında kürtajı iki ila beş yıl hapisle cezalandırıyor. Arizona Yüksek Mahkemesi de 1864 tarihli, kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan bu yasanın uygulanabileceğine hükmetti.

Eyalet öncesi yasa yıllarca askıda kalmıştı ve uygulanıp uygulanmayacağı konusunda aylardır bir tartışma yürüyordu. Arizona'nın en üst mahkemesi, sağcı bir hukuk firması olan AllianceDefending Freedom'ın, daha yeni olan yasanın geçerli olması gerektiğini söyleyen alt mahkeme kararına itiraz etmesinin ardından Ağustos 2023'te davayı incelemeyi kabul etmişti.

Salı günü 4-2'lik bir kararla eyalet yüksek mahkemesi bu kararı bozdu. Mahkeme, 1864 tarihli yasanın "artık uygulanabilir" olduğunu, çünkü prosedür için federal ya da eyalet koruması bulunmadığını söyledi. Arizona Yüksek Mahkemesi yasanın uygulanmasını 14 gün süreyle erteledi ve yargıçlar davayı daha fazla argüman dinlemek üzere alt mahkemeye geri gönderdi. PHOENIX

 

* * *

Bireysel silahlanmada kadından izin alınacak

İngiltere ve Galler’de beş bölgede, silah ruhsatı almak isteyen erkeklerin eşleriyle de mülakat yapılmaya başlandı.

BBC’nin haberine göre, Titanyum Projesi adlı uygulama, bireysel silahlanmayı kontrol altına almak ve aile içi şiddeti önlemek amacıyla yürürlüğe kondu. Pilot projenin, aile içi şiddete uğrayanların desteğiyle hayata geçirildiği belirtildi.

Pilot proje olarak başlayan uygulama, Gwent, Metropolitan (Londra), Bedforshire, Cambridgeshire ve Hertfordshire bölgelerinin polis teşkilatları tarafından deneniyor. Birleşik Krallık’ta silah ruhsatları her beş yılda bir yeniden değerlendiriliyor. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.