Kadın katliamları mecliste
Kadın Haberleri —

Yeşil Sol Parti Şirnex milletvekili Newroz Uysal
- DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, kadın katliamlarına ve yargının cezasızlık politikalarına karşı Meclis’e araştırma önergesi sundu.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, kadına yönelik şiddet ve katliamların önlenmesi, yargıdaki cezasızlık politikalarının tespiti ve kadınları koruyacak etkin önlemlerin hayata geçirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi sundu.
Şiddet var yargı yetersiz
Newroz Uysal Aslan, önergesinde kadınların yaşamın her alanında şiddete maruz kaldığını, buna karşın uygulanan politikaların ve yasal mekanizmaların yetersiz kaldığını vurguladı. Son dönemde artan kadın katliamlarının ve faillerin “ceza indirimi” ile ödüllendirildiği yargı kararlarının kamu vicdanını yaraladığını belirten Aslan, Meclis’in bu konuda acilen sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
176 kadın hayatını kaybetti
Milletvekili Aslan, 2025’in ilk dört ayında en az 176 kadının yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Bu kadınlardan 105’inin erkekler tarafından katledildiğini, 71’inin ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. “Kadınlar en çok boşanmak istedikleri, evlilik teklifini reddettikleri ya da barışmayı kabul etmedikleri için öldürülüyor” diyen Aslan, İstanbul’da boşandığı erkek tarafından katledilen Bahar Aksu ile işkence edilerek öldürülen Pınar Gültekin vakalarını örnek gösterdi.
Kadınlar değil katil korunuyor
Aslan, yargı makamlarının uyguladığı iyi hal ve haksız tahrik indirimlerinin failleri cesaretlendirdiğini, bu durumun “Öldürürüm, birkaç yıla çıkarım” algısı yarattığını savundu. Yargının erkek egemen bir anlayışla hareket ettiğini ve bu sistemin kadınları değil, şiddet faillerini koruduğunu ifade etti.
Önergede sunulan talepler
Newroz Uysal Aslan’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede şu talepler öne çıktı:
* Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerle daha etkin mücadele yöntemlerinin belirlenmesi,
* Cezasızlık politikalarının ve yargıdaki eksikliklerin ortaya çıkarılması,
* Şiddeti meşrulaştıran politikaların ve dilin ifşa edilmesi,
* İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin etkilerinin incelenmesi,
* 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulanma biçiminin değerlendirilmesi,
* Koruma kararlarının yetersizliğinin nedenlerinin araştırılması. ANKARA