Kadınlar Bogotá’da buluştu
Kadın Haberleri —

“Kadınlar Geleceği Örüyor” konferansı
- Abya Yala'da “Kadınlar Geleceği Örüyor” ağının kadın hareketleriyle birlikte organize ettiği “Çiçekleneceğiz Çünkü Savaş Köklerimizi Yok Edemez” Konferansı, Kolombiya'nın başkenti Bogota'da başladı.
Kolombiya’nın başkenti Bogotá’da, Latin Amerika yerli halkları ile Kürdistan Kadın Hareketi’nin ortaklaşa düzenlediği “Çiçekleneceğiz Çünkü Savaş Köklerimizi Yok Edemez” Konferansı, uluslararası kadın konferansı 11 Şubat’ta başladı. 400’den fazla delegenin katılımıyla süren buluşma, sömürgecilik, ataerki ve kapitalizme karşı kadın özgürlüğüne dayalı küresel bir mücadele hattı örmeyi hedefliyor.
“Kadınlar Geleceği Örüyor” ağı öncülüğünde ve Latin Amerika’daki feminist, yerli, sosyal ve ekolojik hareketlerin iş birliğiyle gerçekleştirilen konferans; 2018 Frankfurt ve 2022 Berlin Dünya Kadın Konferanslarının devamı niteliğinde.
Abya Yala (Latin Amerika) kıtasının yanı sıra Kürdistan, Avrupa, Türkiye, Kanada ve Avustralya’dan temsilciler katılıyor. Meksika, Honduras, Guatemala, Haiti, Venezuela, Brezilya, Bolivya, Şili, Arjantin gibi ülkelerden kolektifler, konfederasyonlar ve hareketler güçlü temsil sağlıyor.
Konferans, katledilen mücadele önderleri Alina Sanchez, Berta Cáceres, Rosa Luxemburg ve Sakine Cansız’a adandı.
Ulusal kıyafetlerle katıldılar
ANF’nin haberine göre, 11 Şubat akşamı Mapuche, Quechua, Lenka, Aymara gibi yerli halkların manevi önderlerinin gerçekleştirdiği ritüelle açılan konferansa katılımcılar ulusal kıyafetleriyle katıldı. Kürdistan delegasyonu da renkli ulusal giysileriyle ritüelde yer aldı.
12 Şubat’taki resmi açılışın ardından güncel durum değerlendirmesi yapıldı. Konferans boyunca üç ana oturum ve tematik atölyeler düzenleniyor.
Saldırılar ve direniş
* “Abya Yala’daki sömürgeci politikalar ve saldırılar, toprak savunma mücadelesi” başlıklı ilk oturumda; ekstraktivizm politikaları (maden, petrol gibi doğal kaynakların yanı sıra zihinsel ve bedensel sömürü), devletlerin, çok uluslu şirketlerin ve paramiliter güçlerin uygulamaları ele alınacak.
* MAT – Movimiento por el Agua y los Territorios (Su ve Topraklar için Mücadele Hareketi) temsilcisinin moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde; Congreso de los Pueblos-Colombia hareketinden Nadia Umaña, Meksika’dan “Un Salto de Vida” hareketinden Jalisco ve Venezuela’dan Unión Comunera temsilcileri, kendi ülkelerindeki saldırıların sonuçlarını değerlendirecek.
* “Bu saldırılara karşı gelişen direnişler ve aralarındaki bağlantılar, bu mücadelelerin biçimi, yöntemleri ve ortak noktaları” alt başlığında Honduras’tan OFRANEH adına Carmen Alvarez ve Ekvador’dan CONAIE adına Aveline Rochel konuşacak.
* “Bu saldırılara karşılık devletin tuzaklarına düşmeden alternatif bir sistem nasıl oluşturulur?” başlığında ise Kongra Star’dan Berivan Xalîd ile CRIC – Cauca Yerli Halklar Konseyi (Kolombiya) Proceso Mujeres’ten Roseli Finscue söz alacak.
Direnişte kadın rengi
Üçüncü oturum “Direnişe kadınların rengini katmak” başlığıyla yuvarlak masa formatında gerçekleştirilecek. Üç temel başlıkta sürecek oturumda kadın örgütlenmesini güçlendirmek için atılması gereken adımlar, engeller, fırsatlar, potansiyel ve ihtiyaçlar tartışılacak. Mücadeleler arasındaki ortaklıklar ve farklılıklardan hareketle demokratik konfederalizm ağını örme hedefi öne çıkacak.
Oturumun moderatörlüğünü Kadınlar Geleceği Örüyor ağı ile Mujeres y la Sexta birlikte yürütecek.
“Ataerkillik, devlet, sömürgecilik ve kapitalizm arasındaki ittifak” başlığında bu yapının nasıl deşifre edileceği ve hangi bilgi yapılarına ihtiyaç duyulduğu tartışılacak. Bu bölümde Luta Popular (Brezilya) – Vanesa Mendoça, ADES (El Salvador) – Vidalina Morales, UNIR (Haiti) – Vanesa Jeudi ve Tevgera Jinên Kurdistan adına Dengir Güneş konuşacak.
Kadın bilgisinin ve geleneğinin direniş için nasıl güçlü bir dayanak haline getirilebileceği başlığında ise Lafken Winkul Mapu (Mapuche) – Machi Betiana, CPK (Guatemala) – Lolita Chávez, Kanada’dan Sleydo, Mama Sabiduría (Ekvador) – Avelina Rogel ve Jineoloji (Kürdistan) – Dîrok sunum yapacak.
“Özerk örgütlenmeyi temel bir ilke haline getirmek” başlığında ise Komuneras Entre Cordilleras (Kolombiya) – Julia Rodríguez, Mujeres y la Sexta (Meksika) – Claudia Torres, Fenmucarinap (Peru) – Lourdes, TJA (Kürdistan) – Jiyan Doğan ve Mujeres MODEP (Kolombiya) – Claudia değerlendirmelerde bulunacak.
Demokratik kadın konferansına doğru
13 Şubat’ta “Dünya Demokratik Kadın Konferansı’na Doğru” başlığı altında panel sonuçları üzerinden dünya kadınlarının demokratik konfederalizmine giden yol tartışılacak. Ardından ikinci gün, sekiz ayrı başlıkta düzenlenen atölyelerle devam edecek. Özsavunma, Demokratik Konfederalizm, Komünal Ekonomi, Sağlık, Kültür-Sanat, Eğitim, Komünikasyon ve Alternatif Medya ile Jineoloji başlıklı atölyelerde yerellerde geliştirilen alternatif örgütlenmelerin nasıl güçlendirileceği kolektif biçimde ele alınacak.
14 Şubat’ta atölye sonuçları değerlendirilecek. Her atölye, belirlediği sözcüler aracılığıyla üç temel başlık altında ulaştığı sonuçları delegelere sunacak: Tahrip edilen yaşamı kendi anlamına dönüştürmek, ortak gündemler ve yerel pratiklerde yaşanan zorluklar ile geleceği örmek için çözüm arayışları.
15 Şubat’ta konferansın sonuç deklarasyonu delegelerin onayına sunulacak. Ardından her halkın kendi kültürel motifleri ve ürünlerinin yer aldığı halklar pazarında buluşma gerçekleştirilecek. Konferans, kültürel etkinlikle sona erecek.
Konferansı @womenweavingfuture(https://www.youtube.com/watch?v=L9is-EIGgfw) adlı youtube kanalından canlı izleyebilir veya stream.radios.red:8000/radio8.mp3 linkinden dinleyebilirsiniz.
HABER MERKEZİ







