Kadınlar ölüm de olsa taviz vermeyecek

Kadın Haberleri —

.

.

  • Halk ayaklanmasının sürdüğü İran ve Rojhilatê Kurdistan’da direnmekten vazgeçmeyen kadınlar, sırtlarındaki yaralar ve kestikleri saçlarla molla rejimine meydan okumaya devam ediyor. 

İran’da iki ayıdır süren halk ayaklanması şiddetli gösterilere sahne oluyor. İnişli, çıkışlı kesintisiz olarak devam eden direnişte 2019’da katledilen 1500 kişinin anısına ilan edilen üç günlük grev dolasıyla ülke çapında direnişçiler molla rejimiyle çatıştı. Çatışmaların ağırlık kazandığı son iki günde rejim güçleri  onlarca kişiyi ateşli silah ve işkence ile katletti.

Aylar Haghi kitlesel olarak uğurlandı

Tebriz Azad Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Aylar Haghi 16 Kasım akşam saatlerinde gerçekleşen direniş sırasında rejim güçlerinin eline düştü. Genç kadın kaçmaya çalışırken rejim güçleri tarafından yüksek bir binadan aşağıya atılarak katledildi. 

Dün toprağa verilen Aylar Haghi’nin cenaze törenine katılan kalabalık, “molla defol” sloganı attı. Haghi için yapılan eylem, direnişin başlangıcından bu yana Azeri halkının en fazla katıldığı kitlesel eylem oldu.

Hiçbir şey kadınları durduramaz

Dijital medyada yayınlanan bir videoda tüfekle vurulan ve sırtı şarapnel parçalarıyla dolu olan bir kadın rejime meydan okudu. Görüntüde sırtındaki yaraları gösteren kadın, ardından saçlarını keserek rejimi protesto etti. Direnişten vazgeçmediğini gösteren kadın, yayınladığı görüntünün altına “Jin jiyan azadî” yazarak, ölüm de olsa mücadeleden taviz vermeyeceklerinin mesajını verdi.

Rejimin kurucusunun evi yakıldı

İran’ın Humeyni kent merkezinde bulunan İran İslam Cumhuriyeti’nin siyasi ve ruhani lideri olan Ayetullah Humeyni’nin evi dün “Diktatöre ölüm”, “Molla kaybolmalı” sloganları eşliğinde yakıldı. 

‘Yaşasın kadın’

Süren direnişte rejim güçleri tarafından Tahran’da katledilen Hamidreza Rouhi’nin Instagram hesabında yaptığı paylaşım dikkat çekti. Rouhi’ni kadına ve devrim olan inancını şu sözlerle dile getiriyor:“Eğer interneti sonsuza kadar kapatırlarsa, bunun son paylaşımım olmasını istiyorum: Yaşasın kadın! Yaşasın özgürlük! Yaşasın İran!”

Qurwe halkı saldırılara cevap verdi

Ağır saldırı altında olan Rojhilatê Kurdistan’da ise halk bir an olsun sokakları boş bırakmadı. Son iki gündür rejimin ağır saldırıları sonucu çok sayıda Kürt hayatını kaybederken, halk saldırılara karşılık verdi. Qurwe’de yaşanan çatışmalarda halk, rejimin paramiliter güçlerden iki kişiyi öldürdü. Direniş sırasında  trafik polisine ağır bir bina da ateşe verildi.

Diwandere Sine ve Bokan için ayakta

Onlarca kişinin katledildiği Rojhilatê Kurdistan’ın Mahabad, Bokan, Sine gibi kentlerinde katledilenler için yapılan törende halk rejim karşıtı gösteriler düzenleyerek sloganlar attı. 

Mahabad’da düzenenler gösterilerde ise, “Kürt, Beluci ve Azeri, özgürlük ve eşitlik" sloganlarının atılması dikkat çekti. Bane’de ise halkın direnişi devam ediyor.

Dört kişinin katledildiği Bokan’da direniş sürerken, Kirmanşan’a bağılı Paveh’te de rejim güçleri direk halk ateş açtı.

Sine ve Bokan’a destek amacıyla Diwandere’de halk sokağa çıktı. Diwandere’de direniş bugün de sürüyor.

Abdanan halkın kontrolünde

Çok sayıda kişinin katledildiği Seqiz’da rejim güçleri Saadi Caddesi’nde halka saldırı. Saldırıda Rahman Bakhtiari rejim güçleri tarafından katledildi.

Abdanan’da direnişçiler rejime bağlı Yardım Komitesi, İmam Cuma'nın ofisi, milletvekillerinin ofisi ve bir rejime ait resmi kurumlar ve askeri binalar ateşe verildi. Hewgan İnsan Hakları Örgütü’nün görgü tanıklarına dayandırdığı bilgiye göre şehrin büyük bir kısmı artık halkın kontrolünde.

Rejimin eğitim merkezi ateşe verildi

İran’ın Kum kentinde halk, rejimin ana ilahiyat okulunu ateşe verdi. Rejimin molları nefret, kadın düşmanlığı üzerinden eğiti bu ilahiyat okulu aynı zamanda köktencilik ideolojisinin de  yayılmasını bir ruhban okulu.

Direnişin sürdüğü Ahvaz ve Reşt’de halk ayaktaydı. Reşt, direniş sırasında tutuklanan protestocular için idam cezası isteyen bir milletvekilin ofisi ateşe verildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.