Kadınlara siyasi soykırım

KESK Hukuk-TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz, “ktidar gözaltı ve tutuklama yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi, korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bu politikayı özellikle ve sistematik olarak uygulamaktadır.”

KESK Hukuk-TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz, “ktidar gözaltı ve tutuklama yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi, korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bu politikayı özellikle ve sistematik olarak uygulamaktadır.”

  •  8 Mart’ta yapılan coşkulu kutlamaların ardından Newroz hazırlıkları yapılırken harekete geçen Türk yargısı ve devlet güçleri, kadınları hedef alan siyasi soykırım operasyonu başlattı. 
  •  Amed merkezli 29 adrese yapılan baskınlarda kadın mücadelesinin önemli isimlerinden oluşan en az 24 kişi gözaltına alındı. Dosyaya kısıtlılık getirdi. Siyasi soykırıma tepki gösteren kadınlar, 8 Mart kutlamalarına dikkat çekti. 

Amed’de yapılan ev baskınlarında aralarında Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ve görevden alınan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’in bulunduğu 24 kadın gözaltına alındı. 

Türk devlet güçleri, dün sabah saatlerinde Amed’de birçok eve baskın yaptı. Baskınlarda Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Rosa Kadın Derneği yöneticisi Nevin Oyman, Rosa Kadın Derneği üyesi Fatma Gültekin, TJA Aktivisti Zekiye Güler, HDP Yenişehir ilçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, yerine kayyım atanan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, Diyarbakır SES Kadın Sekreteri Fatma Yıldızhan, TÜM BEL-SEN Eşbaşkanı Nihal Yanık, Eğitim Sen 1 Nolu Eğitim Sekreteri Hatice Efe, BTS Kadın Sekreteri Bahar Uluğ, Sakine Karadeniz ve Birsen Güneş’in de bulunduğu 24 kadın gözaltına alındı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. KESK’te düzenlenen toplantı salonuna “Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi engellenemez, gözaltılar serbest bırakılsın” pankartı asıldı. Açıklamada konuşan KESK Hukuk-TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz, kadınların her etkinliğinin engellediğini ve yargı eliyle baskı ve yıldırma operasyonlarının devam ettiğini kaydetti. Korkmaz, “Bu sabah Diyarbakır’da sendikamız SES Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri Fatma Yıldızhan, TÜM BEL-SEN Şube yöneticisi Nihal Yanık, EĞİTİM SEN 1 No’lu Şube yöneticileri Hatice Efe ve Emine Akşahin, BTS geçen dönem MYK üyesi Bahar Karataş Uluğ’un da aralarında bulunduğu en az 24 kadın gözaltına alınmıştır. Dosyada ‘kısıtlılık kararı’ olduğu söylenerek bilgi verilmemişse de başta 8 Mart, 25 Kasım gibi kadına yönelik şiddete dikkat çekilen eylem ve etkinliklere katılımın gerekçe yapıldığı tahmin edilmektedir” şeklinde konuştu. Kadınların her gün şiddete maruz kaldığını ifade eden Korkmaz, siyasal iktidarın şiddeti önlemek yerine mücadele yürüten kadınları baskı ve gözaltılarla şiddeti kalıcı hale getirdiğini ve kadına yönelik şiddeti cesaretlendirdiğini söyledi.

 Kadın kırımıyla sindirmek

Gözaltları “kadın kırımı” olarak değerlendiren Korkmaz, şöyle devam etti: “Gözaltı zamanlamasının Newroz ve 1 Mayıs gibi önemli tarihler öncesine denk gelmesi tesadüf değildir. Son yıllarda belli günler öncesinde kitlesel gözaltılar rutin hale getirilmiştir. Böylelikle kadınlar üzerinden tüm topluma gözdağı verilmek, sindirilmek, yapılacak eylem ve etkinliklere katılımı en aza indirmek hedeflenmektedir. Gözaltına alınanların tamamının adresleri belli olup çağrılma durumunda ifade verecek kişilerdir. Ancak iktidar gözaltı ve tutuklama yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi, korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bu politikayı özellikle ve sistematik olarak uygulamaktadır.” 

Kadınları yıldıramayacaklar

Gözaltı ve tutuklamaların kadınları yıldırmayacağını söyleyen Korkmaz, şunları vurguladı: “İktidarı ve kendini Anayasa’nın, yasaların üzerinde gören yetkililerini bir kez daha uyarıyoruz, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran, Anayasa’yı hiçe sayan uygulamalara son verin. Basın açıklamalarına, mitinglere katılım, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki paylaşımlar ve benzeri demokratik eylem ve etkinlikler Anayasa ile güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler kapsamındadır. Bu nedenle değil gözaltına alınmak, soruşturma açılması dahi Anayasa ihlalidir. Diyarbakır’da gözaltına alınan ve hemen hepsi sendikalarımızın şube kadın yöneticileri olan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, bu hukuksuz uygulamayı gerçekleştirenler hakkında soruşturma açılmalıdır.” 

Mardin’de de Özgür Kadın Hareketi (TJA/Tevgera Jinên Azad) tarafından protesto edildi. HDP Mardin İl binası önünde yapılan açıklamada “Baskılar ve gözaltılar bizi yıldıramaz” pankartı açıldı. Açıklamayı yapana HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, siyasi soykırım operasyonlarının kadın kazanımlarını hedef aldığını söyledi. Gözaltıların, kadınların her geçen gün büyüyen mücadelesine dönük tahammülsüzlük olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, mücadelelerini daha da büyüteceklerini ifade etti.

TJA: Farkındayız

Devletin, 8 Mart öncesi ve sonrası direnen kadınları hedef aldığını belirten TJA da “Tüm kadınlara gözdağı vermek, iradelerini kırma ve onların şahsında Kürt halkının iradesini kırma hedefi olduğunun farkındayız. Kadınlar olarak bu adaletsizliği ve hukuksuzluğu kabul etmediğimizi belirtiyoruz. 8 Mart ruhuyla Newroz alanlarına akıyoruz. Yaşasın kadın özgürlük mücadelesi. Jin, jiyan, azadî” şeklinde açıklama yaptı.

 Sosyal medyaya yansıyan bazı tepkiler ise şöyle:

Hafıza Merkezi: Rosa Kadın Derneği’nin ve kadın mücadelesi yürüten tüm hak savunucularının yanındayız, hepsinin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz!

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran: Bu operasyon, 8 Mart’ta ortaya çıkan direnç ve kararlılıktan intikam operasyonudur. Kadınlara geri adım attıramazsınız!

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eşbaşkanı Canan Yüce: Kadın mücadelesine tahammülsüzlüğün bir örneği daha !! Baskılarınıza boyun eğmeyeceğiz !! Hep birlikte kazanacağız.

Kadın Dayanışması: Rejimin, eşit ve özgür bir yaşam mücadelesi veren kadınlara ve kadın örgütlerine yönelik baskı politikalarını kabul etmiyoruz! Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!

Kadın Savunması: 8 Mart’ta kadınların sel olup akan direnişini sindiremeyen iktidar, yine kadın özgürlük mücadelesine saldırıyor. Ne yaparsanız yapın kadınlara itaat ettiremezsiniz! Rosa Kadın Derneği yalnız değildir. 

Halkevci Kadınlar: Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini gözaltıyla, tutuklamayla, şiddetle engelleyemezsiniz. Yaşasın kadın dayanışması Jin jiyan azadî.

Kadınların Kurtuluşu: 8 Mart’ta barikatları tanımayan cürretle baskı ve saldırı politikalarına karşı birlikte güçlüyüz!

FİLMMOR: Kadınlara, kadın örgütlerine yönelik hukuksuz uygulamalara son verin, gözaltına alınan arkadaşlarımızı serbest bırakın!

Feminist Gündem: Kadın mücadelesi engellenemez! Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan arkadaşlarımızın yanındayız!

DEMOS Araştırma Derneği: Rosa Kadın Derneği’nin ve sivil toplum örgütlerinin yanındayız. Kadın mücadelesinin kriminalize edilmesini ve kadınlara yönelik sistematik yargı tacizini kabul etmiyoruz!

Mor Çatı: Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan yol arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!

ÖHD Kadın Komisyonu: Bu operasyon iktidarın sesini boğamadığı kadınlara yönelik baskı ve nefret operasyonudur. 

Cinsel Şiddetle Mücadele Ağı: Rosa Kadın Derneği’nin yanındayız. Baskı ve gözaltılarla kadın mücadelesini engelleyemezsiniz!

Star Kadın Derneği: Kadın örgütleri üzerindeki baskılara derhal son verilmesini arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

HDK Kadın Meclisleri: İktidarın 8 Mart coşkusuna tahammülsüzlüğü! Yaşasın kadın dayanışması

Ankara Kadın Platformu: Kadın mücadelesi baskılarla gözaltılarla engellenemez! Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!

Sığınaksız Bir Dünya: Kadın örgütleri üzerindeki baskılara derhal son verilmesini arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Yeni Demokrat Kadın: Kadın düşmanı politikalarınıza boyun eğmeyeceğiz! Yaşasın Kadın Dayanışması.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.