Kakabaveh hükümeti kurtardı

Dünya Haberleri —

Adalet Bakanı Morgan Johansson ile Başbakan Magdalena Andersson oylama sırasında oldukça endişeli görünüyorlardı. 

Adalet Bakanı Morgan Johansson ile Başbakan Magdalena Andersson oylama sırasında oldukça endişeli görünüyorlardı. 

  • İsveç’te Adalet Bakanı Morgan Johansson için yapılan gensoru oylamasında bağımsız Kürt Milletvekili Amineh Kakabaveh çekimser kalınca hükümet düşmekten kurtuldu.

İsveç Meclisi’nde sağ partilerin talebiyle dün Adalet Bakanı Morgan Johansson için gensoru oylaması yapıldı. 174 vekil gensoru önergesine oy verdi, 70 kişi çekimser kaldı, 8 kişi katılmadı ve 97 kişi gensoru önergesine karşı oy kullandı. Oylamada NATO üyeliği için Türkiye’nin şantajlarına boyun eğilmesine şiddetle karşı çıkan bağımsız Kürt Milletvekili Amineh Kakabaveh'in oyu belirleyici oldu. Vekillerden en az 175'i “evet” oyu verseydi Johansson görevden alınacaktı. 

Kakabaveh çekimser kalınca Johansson güven oyu alarak görevinde kaldı ve hükümetin düşmesi engellendi. Zira Sosyal Demokrat Partili Başbakan Magdalena Andersson, gensoru kabul edilirse, hükümet olarak istifa edeceklerini açıklamıştı. Kakabaveh daha önce de tek oyuyla Andersson’ın hükümet kurmasını sağlamıştı. 

Yoğun pazarlık yapıldı

Oylama öncesi Sosyal Demokratlar ile Amineh Kakabaveh arasında yoğun görüşmeler yapıldı. İsveç medyasına göre, Başbakan Andersson, kabinesinin güven oyu almasını sağlamak üzere Kakabaveh ile anlaşmaya vardı. Kakabaveh, oylamada çekimser kalmayı taahhüt etti, karşılığında hükümet ise Türkiye’nin talebinin aksine Rojava’ya desteğini sürdürecek. Ancak Başbakan Andersson bu haberleri yalanladı.

Rojava’yla temas kuruldu

Öte yandan Expressen gazetesinin haberine göre, Andersson  Kakabaveh’in ikna edilmesi için Rojava ile de temas kurdu. Andersson, “önemli” ve “yetkili” olan Rojavalı bir siyasetçiyi devreye soktu ve Kakabaveh’i arayarak ikna etmesini istedi. 

Bağımsız Kürt Milletvekili Amineh Kakabaveh

Kimse beni etkileyemez

Kakabaveh oylama sabahı Expressen muhabirinin “Sizi ikna etmeye çalışan herhangi bir Kürt temsilciyle görüştünüz mü?” sorusuna “Son 24 saat içinde çok sayıda isimsiz çağrı aldım. Gizli numaradan defalarca arandım ama cevap vermedim. Vaktim olmadı. Ancak cevap vermiş olsam bile kimse beni etkileyemez” yanıtını verdi.

STOCKHOLM

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.