Kamp yandı 12 bin kişi barınaksız

Dünya Haberleri —

Rohingya Mülteci Kampı

Rohingya Mülteci Kampı

  • Rohingya Mülteci Kampı'nda çıkan yangında ilk belirlemelere göre 15 kişi ölürken 2 binden fazla barınak küle döndü. Yangın, 12 bin Arakanlı Müslümanı barınaksız bıraktı. Neden çıktığı bilinmeyen yangın hakkında soruşturma başlatıldı.

Mianmar’da inançları sebebi ile soykırım ile karşı karşıya kaldıkları için Bengladeş’e sığınan Müslümanların yaşadığı kampta yangın çıktı. Bambu ve branda gibi dayanıksız materyalden oluşan barınaklar Pazar günü saat 14:45 sularında bilinmeyen bir nedenle yanmaya başladı. Kampta bulunan mutfak tüpleri ve kullanılan gazyağının alev alması ile hızlandı. 

2 bin barınak 21 eğtim merkezi

Bangladeş'in mülteci yetkilisi Mijanur Rahman, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 2 bin sığınak yandı" dedi. Polis, yangınının nedeninin sabotaj olup olmadığınını araştırıyor. Yerel basında çıkan haberlere göre bir kişi gözaltına alındı.

Bangladeşli bir yetkili, Pazar günü yerel saatle 14:45 civarında başlayan yangının bambu ve brandadan yapılmış kulübeleri hızla yok ettiğini söyledi. Alevlerin üç saatte kontrol altına aldığını belirten yetkili kamptaki en az 35 cami ve 21 eğitim merkezinin yangında kaybedildiğini açıkladı.

Pazartesi günü yangın mahalline geri dönen yüzlerce kişi, yaşadıkları sığınaklardan geriye kalanları görmek ümidiyle Cox's Bazar bölgesine döndü. Kamp sakinleri küle dönmüş barınakların arasında, yalnızca metal payandaların ve çatı saclarının kaldığını gördü.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan Hrusikesh Harichandan, kampta büyük hasar yaşandığını, kampta su ve test için kullanılan tüm alt yapının da harap olduğunu açıkladı.

Ne kalacak ne gidecek yer var

Mega kamp alanına yangından sonra dönen mülteciler geride hiç bir şeyin kalmadığına tanık oldu. Mültecileri destekleyen yardım kuruluşu Refugees International'dan Hardin Lang, "mega kampın" kapasitesinin çok daha üzerinde kişiye ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünde, yangından etkilendiği tahmin edilen 12 bin kişinin yeni yerlere sevk edilmesinin zor olacağını söyledi. Kampın diğer bölümlerindeki insanlara temel hizmetlerin ulaştırılması da sağlık klinikleri ve okullar gibi birçok tesis yok olduğu için zor görünüyor. Kalabalık ve bakımsız kamplar uzun süredir yangınlara karşı savunmasız durumda.

60’ı kundaklama 222 yangın

Bangladeş Savunma Bakanlığı'nın geçen ay yayımladığı rapora göre, Ocak 2021 ile Aralık 2022 arasında Rohingya'daki kamplarda, 60'ı kundaklama sonucu olmak üzere, 222 yangın çıktı. Mart 2021'de, yerleşim yerindeki bir kampta çıkan büyük bir yangının ardından en az 15 kişi ölmüş ve yaklaşık 50 bin kişi yerinden edilmişti. DAKKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.