Kanada çark etti

Dünya Haberleri —

.

.

  • Kanada İnsan Hakları Mahkemesi, ayrımcılığın hüküm sürdüğü çocuk bakım sisteminde reform yapılması ve ayrımcılıktan mustarip yerli ailelere tazminat verilmesine ilişkin 40 milyar dolar değerindeki tarihi anlaşmayı reddetti.

Hükümetin diğer Kanadalı çocuklara kıyasla yerli çocuklara yeterli fon ayırmamakla suçlanması üzerine geçtiğimiz yıl duyurulan söz konusu anlaşma, Kanada tarihindeki en büyük tazminat anlaşması sayılıyor.
 
Kanada Yerli Hizmetleri Bakanı Patty Hajdu, mahkemenin anlaşmayı reddetmesinin yerli halk için hayal kırıklığı olduğuna dikkati çekti.
 
Söz konusu miktarın bir kısmının ailelerinden alınıp devlet korumasına verilen yerli çocukların tazmini için, bir kısmının ise çocuk bakımı ve aile programında reform yapmak için kullanılması bekleniyordu.
 
Yerel yetkililer, bu kararın reformları engelleyeceğini, en az 300 bin çocuğa tazminat ödenmesini geciktireceğini vurguladı.
 
Ancak çocuklara dair çalışmalarına devam edecekleri sözünü veren Hajdu, “Bu ortaklara olan bağlılığım, bir anlaşmaya varma yönünde uzun vadede onlarla birlikte kalacağımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.
 
Kararın bir özetini inceleyen yetkililere göre, İnsan Hakları Mahkemesi anlaşmanın tüm çocukları kapsamadığı, mahkemenin her çocuğa veya bakıcıya 40 bin Kanada doları tazminat sağlamak için belirlediği koşulları karşılamadığı düşüncesinde.
 
14 yıllık anlaşmazlığı sona erdirme yönünde bir anlaşmaya varılması öncesinde, hükümet geçtiğimiz yıl mahkemenin kararına karşı yapılan temyiz başvurusunu kaybetmişti.
 
Kanada'da 14 yaşın altındaki çocukların yaklaşık yüzde 8'ini temsil eden yerli çocuklar, 2016 nüfus sayımına bakıldığında Kanada kreşlerindeki çocukların yarısından fazlasını teşkil ediyor.
 
Mahkemenin kararı, Kanada hükümetinin yerli çocukları kültürlerinden ve dillerinden yoksun bırakmak için kurduğu eski yatılı okullarda yüzlerce isimsiz mezarın bulunmasının ardından kaydedilmişti.
 
Papa Francis, Temmuz ayında Kanada'ya yaptığı bir ziyarette, kilise okullarındaki suistimaller için özür dilemişti. OTTAWA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.