Kanada’da yüzyılın felaketi

Dünya Haberleri —

 Foto: SYLVIA WEBSTER/AFP

 Foto: SYLVIA WEBSTER/AFP

  • Kanada, küresel ısınmanın etkileriyle birlikte son yıllarda artan bir şekilde orman yangınlarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Dünyadaki ormanların tümünün yüzde 9’una ev sahipliği yapan ülkede 304 milyon hektar ormanlık alan bulunuyor. Kıyaslamak gerekirse Kanada’daki ormanlık alan Türkiye toplam yüzölçümünün dört katı. 

 

Geçtiğimiz hafta tüm Kanada’da bin 54 aktif orman yangını bulunuyordu. Bu yangınların 669’u kontrolden çıkmış olarak değerlendiriliyordu. 

2023 yılının yaz aylarında ülkedeki orman yangınlarında 13,7 milyon hektarlık ormanlık alan kül oldu. Bundan önce en son 1989 yılında daha fazla ormanlık alan yanmıştı. 

Bu sezon çıkan yangınların dumanı Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok bölgesinde havayı solunamaz hale getirmiş ve yetkililer bazı bölgelerde insanlara maskesiz dışarı çıkmama tavsiyesinde bulunmuştu. 

Yangın sezonunun başlarında yetkililer Kanada'nın başkenti Ottawa ve finans başkenti Toronto için hava kalitesi uyarıları yayınlamıştı. ABD'de ise New York, Washington ve Chicago dahil olmak üzere Orta Batı, Doğu Kıyısı ve Güney bölgeleri için hava kalitesi uyarıları yayınlandı.

Yetkililer, kuraklığın bu yılki yangınların sayısı ve yoğunluğuna katkıda bulunan bir faktör olduğunu ve yüksek sıcaklıkların durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor. Bu sene Kanada'nın büyük bölümünde anormal derecede kuraklık görüldü. Orman yangınlarının çoğunun insan faaliyetlerinden kaynaklandığına inanılıyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Haziran ayında orman yangınlarının sayısındaki artışı iklim değişikliğine bağlamıştı.  

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.