Karayılan: Kurdistan'a sözümüz var

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan

  • Savaş cephesindeki durumu paylaşan Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, Türk devletinin şimdi Mervanîs, Werxelê, Çemço, Sîda ve Şeladizê’nin arka tarafında bir zincir oluşturup yerleşmek istediğini ancak buna karşı büyük bir direniş sergilendiğini söyledi. 
  • Karayılan, şunların altını çizdi: "Oradaki arkadaşlar ne zaman isterlerse çantalarını alıp çıkabilir; önlerinde bir engel yok ama Güney Kurdistan topraklarını savunmak istiyorlar, çünkü onlar Kurdistanlı. Kurdistan’ın her alanını savunacağımızın sözünü verdik."
  •  

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, üç yıldır büyük bedel ödeyerek Türk devletinin işgalini durdurduklarını belirterek, 290 gündür kimyasal silah dahil bütün silahlar kullanılmasına rağmen büyük bir iradeyle karşı durulduğunu söyledi. 

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, Stêrk TV'nin 'Özel Programı'nda soruları yanıtladı. Savaşın Zap, Metîna ve Avaşîn başta olmak üzere her alanda devam ettiğini belirten Karayılan, "Bu savaşı Türk devleti başlattı. Biz savunmamızı yapıyoruz. Türk devleti çözüm masasını devirdi ve bize saldırı başlattı" dedi. Güney Kurdistan'dan 2012'den sonra Türk devletine tek kurşun sıkılmadığını hatırlatan Karayılan, "Türk devleti, kendisi için Misak-ı Milli sınırını amaçlayarak Kürt halkının kazanımlarını işgal edecek bir konsept geliştirdi ve bu temelde 2015-2016'dan itibaren Kuzey ve Güney Kurdistan'a yönelik saldırılar planladı. Gerçek budur. Bize karşı tek taraflı bir saldırı var ve bizim savaşımız da kesinlikle bir savunma savaşıdır, kutsal toprakları savunma savaşıdır. Bugün verilen savaş böyledir" diye konuştu. 

Savunmasaydık işgali tamamlardı

Karayılan, üç yıl önce Heftanîn'de başlayan saldırının bir yıl sürdüğünü, 2021 ve 2022'de Avaşîn, Zap alanlarına ve Metîna’nın bir bölümüne işgal saldırıları başlattığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Buna karşı direnişe geçtik. Bu direnişle Başûrê Kurdistan topraklarını koruyoruz. Eğer korumasaydık Garê’den Mexmûr’a ve Şengal’e kadar Kurdistan topraklarını işgal edeceklerdi. 

Başîka ile birleşecekti

Askerlerini ve Başîka’daki güçleri birleştirmek istedi. Plan buydu. Irak devleti birkaç yıl önce talep etmesine rağmen Başîka'dan çekilmiyorlar. MİT’i gizlice Kerkük’e yerleştiriyor. Önlerinde bir plan var. Bu planı 'terörle mücadele ediyoruz' adı altında saklıyorlar. Gerçek bu. Bu mücadelede çok büyük bedeller ödedik. 

Zap'ın batısında tutunamadı

Düşman, 2022'de Zap bölgesini tamamen işgal etmek istedi. Bunun için geldi. Zap'ın batısında tek bir gerilla mevzisini bile ele geçirmedi. Tek bir pozisyon bile tutamadı. Tek bir tüneli bile kapatamadı. Bu yüzden yerleşemedi, kendine bir nokta seçip bütün kuvvetini oraya yığmak zorunda kaldı.

Girê FM'e konuşlanma hedefi

Türk devleti, şimdi Zêvê köyünün arkasındaki Girê FM'e gücünü konuşlandırmak istiyor. Yolu getirdi, tankı da getirdi. Üç tepe tutmuşlar ama orada biz de varız. Şehit Munzur Tepesi var, orada savaş sürüyor. Türk devleti yerleşmek istiyor, arkadaşlar izin vermeyip engel oluyor. Türk devleti o arkadaşlara karşı her türlü silahı kullanıyor. Girê FM'de kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. 

Metîna ve Girê Hakkari’yi kapattı

Metîna ve Girê Hakkari’yi kapatmış ama arkadaşlarımız da oraya yakın. 25 Kasım'da arkadaşlar bir hamle başlatarak düşmana ağır darbeler vurdu. Düşmanın orada kalıp kalamayacağı kısa sürede belli olacaktır. Orada da başarısız oldular ama savaş hala devam ediyor. 

Çemço ve Sîda'ya yükleniyor

Zap'ın doğu tarafını da kuşatamadı fakat Avaşîn’den Şeladizê’ye kadar bir zincir oluşturmak istiyor. Orada Girê Mamreş var, Kurêjahro'nun sonudur. Düşman şu an tüm ağırlığını Avaşîn’in yanındaki hata vermiş durumda. Çemço'da ve Sîda köyünde şu an savaş var.

290 gündür direniş var

Bakın 9,5 ay; ayrıca hesapladım 290 gün tamamlandı. Türk devleti, Mervanîs, Werxelê, Çemço, Sîda ve Şeladizê’nin arka tarafında bir zincir oluşturup yerleşmek istiyor. Gerilla, düşmanın Çemço, Sîda ve etrafına yerleşmesine müsaade etmiyor. Çok şiddetli bir savaş var. Oraya yolu, tankları, topları getirdiler. Çemço alanının tamamına sınır karakollarından havan topu atıyor. Zaman zaman uçak ve tanklar tarafından vuruluyor. Her türlü silahla saldırmakta ama 290 gündür oradaki kahraman yoldaşlarımız direnmeye devam ediyor. Düşmanın alana yerleşmesine izin vermiyorlar. 

Tünellere daha yaklaşamadılar 

Şehit Doğan, Şehit Botan ve Şehit Felat mevzileri de oradadır. Düşman kimyasal dahil her türlü silahı kullanıyor. Çemço alanına gidemedikleri için kimyasal silah kullanıyorlar ama şimdiye kadar tünellere yaklaşamadılar bile. Uzaktan saldırıyorlar. Şehit Botan ve Şehit Ferhat alanlarına, özellikle de Şehit Botan alanına her gün 10-15 defa kimyasal silahla saldırıyorlar. Türk devleti o alanı düşürmek için bütün imkanlarını kullanıyor. Böyle büyük bir savaş var orada.

Çünkü onlar Kurdistanlı

Oradaki arkadaşlar ne zaman isterlerse çantalarını alıp çıkabilir; yani önlerinde bir engel yok ama Güney Kurdistan topraklarını savunmak istiyor, çünkü onlar Kurdistanlı. Biz Kurdistan’ın her alanını savunacağımızın sözünü verdik. Düşmanın işgal etmek istediği her yerde direneceğiz. 

Direniş karşısında yenildi

Bu direniş olmasaydı Türk devleti, Misak-ı Milli hattında durur, kimseye de kulak vermezdi fakat bugün herkese muhtaç. Direniş karşısında yenildi, çünkü iki yıldır Zap’ı işgal edemedi. Orada bir savaş var ve savaşanlar da bu ülkenin, bu toprakların çocuklarıdır. Dört parça Kurdistan’dandırlar. Sıradan bir direniş sergilemiyorlar, büyük bir iradeyle mücadele ediyorlar.

Hala iç içe savaşıyoruz

Türk devleti yenildi, bu doğru fakat yaşanan durumu hafife almamak lazım, çünkü savaş hala devam ediyor ve bazı alanlar kapalı. Hala Türk askerleri ile iç içe savaşıyoruz. Durum budur." BEHDÎNAN

*****

Bu yılın ilk ayında 31 asker öldürüldü

Türk ordusu, Ocak'ta 252 kez yasaklı bomba ve kimyasal silahlarla saldırdı, karadan bombardıman durmadı, uçak ve helikopter saldırıları da eşlik etti. Buna rağmen 120 eylem düzenleyen gerilla, 31 Türk askerini öldürdü. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) Ocak ayı savaş bilançosunu açıkladı. Gerillanın, Kurdistan’ın her karış toprağını fedaice savunup işgalcilere ve onların gölgesine sığınan iş birlikçilere karşı mücadelesini her mevsim ve koşulda sürdürerek, özgürlük umudunun taşıyıcısı olduğu hatırlatılan açıklamada, "Türk ordusu, gerillanın sarsılmaz iradesi, fedai savaş tarzı ve tarihi direnişi karşısında bir kez daha hüsrana uğradı. İşgal harekatının kapsamını genişleterek içine girdiği çıkmazdan kurtulmaya çalışmasına rağmen başarılı olamadı" denildi. 

Türk ordusunun, savaş mevzilerini yasaklanmış bombalar (fosfor bombası, termobarik bomba, taktik nükleer bomba) ve kimyasal silahlarla bombalayarak, savaş suçlarına yenilerini eklediği hatırlatılan açıklamada, "Gerillamızın iradesi karşısında tutunamayan işgalci ordu, daha ağır darbeler almamak için bazı alanlardan çekilmek zorunda kalıp savunma pozisyonuna geçti" diye devam edildi. 

Çetin kış koşullarına rağmen

Kurdistan’ın zorlu coğrafyasında ve çetin kış koşullarına rağmen Ocak ayı boyunca da mücadelesini kesintisiz bir şekilde devam ettiren gerillanın, en imkansız görünen yerlerde işgalcilere ağır darbeler vurduğu kaydedilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "Halkımızın onurunu koruyarak özgür gelecek hayallerini gerçekleştirmek ve kutsal Kurdistan topraklarını savunmak için tereddüt etmeden şehadete yürüyen halkımızın yiğit evlatları, tarihi görevlerini layıkıyla yerine getirdi. Devam eden tarihi direnişimizde Ocak ayı içerisinde 10 yoldaşımız şehadete ulaştı. Şehitler çizgisi temelinde direnişi daha da büyüteceğimizin ve aziz şehitlerimizin anılarını zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz."

BİM, 1 Ocak – 31 Ocak tarihleri arasındaki bir aylık savaş bilançosunu da paylaştı. 

Gerilla eylemleri

* Sabotaj, suikast, ağır silah, çatışma-darbeleme ve koordineli gerilla taktikleriyle 120 eylem gerçekleştirildi. 

* Bu eylemler sonucunda 31 Türk askeri öldürüldü, 1'i yaralandı. 

Türk ordusunun saldırıları

* Tespit edilebildiği kadarıyla Medya Savunma Alanları 134 kez savaş uçakları ve 38 kez saldırı helikopteri ile bombalandı. Ayrıca yüzlerce kez de obüs, havan, tank ve ağır silahlarla bombalandı.

* Direniş alanları, 252 kez yasaklı bombalar ve kimyasal silahlarla bombalandı. 

Gerillanın imha ettikleri

* 1 Mevzi

* 2 Mobese Kamera Sistemi

* 1 Bombaatar 

* 1 Askeri çadır

* 1 Teleskop

* 1 Dron

* 1 Kepçe.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.