Kardeş aile kampanyası Mayıs’ta başlıyor

Yurt Dışı Haberleri —

Heyva Sor a Kurdistanê

Heyva Sor a Kurdistanê

  • 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 milyondan fazla kişinin doğrudan etkilendiği depremin yaralarını saran Heyva Sor a Kurdistanê şimdiye kadar 4 milyon 850 bin Euro yardımı depremzedelere ulaştırdı. Depremin yaralarının halen sarılamadığını söyleyen Heyva Sor yöneticisi Faruk Aykan, “Mayıs’ın ikinci yarısında kardeş aile kampanyasını başlatacağız” dedi.  

ERKAN GÜLBAHÇE/SAARBRÜCKEN

Depremzedeler için yardım kampanyası yürüten Heyva Sor a Kurdistanê ve bağlı kurumları 6 Şubat depreminin ilk gününden bu yana aktif olarak çalışıyor. Şimdiye kadar Kuzey Kurdistan’a 4 milyon 550 bin, Kuzey-Doğu Suriye’ye 300 bin olmak üzere 4 milyon 850 bin Euro deprem bölgelerine ulaştırıldı. Heyva Sor a Kurdistanê yöneticisi Faruk Akalan devam eden kampanya çerçevesinde ihtiyaç sahiplerinin barınma sorununu gidermek için konteyner evler kurmaya devam ettiklerini belirtti.

Yaralar sarılıncaya dek
Heyva Sor a Kurdistanê yöneticisi Faruk Akalan, 11 ilde milyonlarca insanı etkileyen büyük bir felakette yaraları kısa bir süre içinde sarmanın mümkün olmadığını belirterek, “Bölgede  gıda, giyim barınma sorunları devam ediyor. Heyva Sor olarak ihtiyaçların giderilmesi için kampanyalarımızı tüm hızıyla devam ediyor” diyerek deprem yaraları sarılıncaya kadar devam edeceğini vurguladı.

Depremzedelere 4 milyon 850 bin Euro
Akalan, bugüne kadar birlikte çalıştıkları Hîva Sor, Roja Sor a Kurdistanê ve diğer kurumlarla birlikte 4 milyon 850 bin Euro topladıklarını belirterek, “300 bini Kuzey ve Doğu Suriye, 4 milyon 550 bin Euro’yu da Kuzey Kurdistan’daki depremzedelere ulaştırdık. İlk günlerde gönderdiğimiz maddi yardım, temel gıda, giyim ve acil barınma malzemeleri için harcandı” dedi.

Konteyner evler yerine ulaşıyor
Deprem bölgesine şu anda en büyük sorunun barınma olduğunu vurgulayan Akalan, “Son bir aydır bu sorunu gidermek için konteyner satın alma ve inşa etmek için çalışma yürütüyoruz. Yüzbinlerce bina yıkıldı, milyonlarca insan evsiz kaldı. Bundan sonraki bütün çalışmamız evsiz insanların barınma sorunu gidermek üzerine olacak” diye belirtti. 

İnsanlar topraklarında yaşamalı
Akalan, bölgede gönüllü çalışma yürüten Heyva Sor çalışanlarının ihtiyacı olan aileleri tespit ettiklerini belirterek, “Temel prensibimiz demografik yapıyı bozmadan ihtiyaç sahiplerin en kısa sürede yardım ulaştırmak. İnsanlara yardım ederken kaldıkları topraklarında yaşamlarını sürdürmeye üzerine bir çalışma prensip edindik. Başka bir yerde konteyner kent kurulup insanların topraklarında koparılması politikasını doğru bulmuyoruz” diyerek çalışmalarını bu çerçevede yürüteceklerini vurguladı.

Konteyner fiyatı yükseldi
Akalan, “Depremin ilk döneminde yatma yeri, banyo, tuvalet ve mutfağın ayrı olduğu bir konteyner 2 bin 500 Euro’ydu. Şu anda 3 bin 500 ile 3 bin 700 Euro arasında  değişiyor” diyerek deprem sonrası konteyner evlerin fiyatının arttığına dikkat çekti.

Herkesin yapabileceği bir şey var
İnsanların barınma ihtiyacı bilinenden çok fazla olduğunu söyleyen Akalan, “Giden yardımlar yetersiz kalıyor. İhtiyaçların giderilmesi için herkesin bir şeyler yapması gerekiyor. İnsanlar Heyva Sor aracılığıyla bir konteyner fiyatı kadar yardım gönderebilirler. Yada birkaç aile bir araya gelerek ihtiyaç sahiplerine konteyner yardımı yapabilir” diyerek herkesin yapabileceği bir şey olduğunu vurguladı.

Mayıs’ta kardeş aile kampanyası 
İhtiyacı olan ailelerin listelerin büyük bir kısmını oluşturduklarını belirten Akalan, “Ailelerin kısa süreli mi, uzun süreli mi ihtiyaçları olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Seçimlerden sonra, Mayıs’ın ikinci yarısında kardeş aile kampanyasını başlatacağız” dedi.
Kardeş aile kampanyasının sadece deprem bölgesi ile sınırlı kalmayacağını söyleyen Akalan, “Birçok aile deprem bölgesinden ayrılarak dost, akraba ve arkadaşlarının yanına yerleşmiş. Bundan dolayı aile kampanyamızı Türkiye ve Kurdistan’ın her bölgesinde yaşayan ihtiyaç sahiplerini esas alarak yürütüleceğiz” diye belirtti.

Fitre ve zekatlar depremzedelere
Ramazan ayı vesilesiyle fitre, zekat ve sadaka kampanyası yaptıklarını söyleyen Akalan, “Bu temelde 200 bin Euro bölgeye gönderildi. Kuzey Kurdistan’da ki depremzedelere  20 kalemde oluşan temel gıda malzemelerini koliler şeklinde ulaştırdık. Gönderdiğimiz bu kolileri iki, üç hafta ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek şekilde hazırladık”dedi.

Sorunlar devam ediyor
Akalan seçim nedeni ile yaşanan büyük deprem felaketin gündemden düştüğünü belirterek, “Türk devleti deprem felaketini unutturmak için suni gündemler oluşturuyor. Oysa felaket hala bütün boyutlarıyla acı bir şekilde yaşanıyor. Ülkedeki arkadaşların birebir görüşmelerinde ve yaptıkları çalışmalar sonucunda bize ulaştırdıkları raporlarda çok ciddi sorunların katlanarak devam ettiğini görüyoruz” dedi.

Yardımlarınızı Heyva Sor’a yapın
Depremzedelerin barınma, sağlık, eğitim ve hayatı idame ettirme sorunlarına karşı çeşitli kurumların ve gönüllülerin yardımlarıyla ayakta kalmaya çalıştıklarını vurgulayan Akalan, “Devletin yaşanan felaketi gizleme ve saklama çabasına karşı felaketi görünür kılmak ve yardımda bulunmak için çaba sarf etmemiz gerekiyor. İhtiyaç sahibi sayısı çok fazla. Depremle birlikte hayat pahalılığı hat safhaya ulaşmış. Halkımızdan insanlarımızın yaralarını sarması için Heyva Sor aracılığıyla yardımda bulunmalarını bekliyoruz” diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.