Katalan liderin gözaltına alınmasına tepki

Dünya Haberleri —

Carles Puigdemont / foto: AFP

Carles Puigdemont / foto: AFP

  • Katalonya'da 2017'deki bağımsızlık ilanı ardından İspanya tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan eski Katalonya Özerk hükümet başkanı ve AP milletvekili Puigdemont İtalya'da gözaltına alındı. Karara tepkiler geldi.

 

İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından 2017’deki referandum ve bağımsızlık ilanı nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarılan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili ve sürgündeki eski Katalonya Özerk Hükümet başkanı Carles Puigdemont, İtalya’da gözaltına alındı.

Puigdemont'un ofisi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Adilfolk Uluslararası Buluşma toplantısına katılmak, Sardunya bölge yetkilileri ve Alghero belediye başkanı ile görüşmeler yapmak için Brüksel'den Alghero'ya giden Puigdemont'un havaalanında gözaltına alındığı belirtildi. Katalan liderin kısa zamanda mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

İspanya’nın utancı

Carles Puigdemont'un gözaltına alınmasına Katalonya'daki siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi. İspanya'nın bir AP milletvekilini başka bir üye ülkede gözaltına aldırdığı belirtildi ve olay için “İspanya’nın utancı” denildi.

Puigdemont'un gözaltına alınması üzerine Barselona'daki İtalyan konsolosluğu önünde bir gösteri düzenlendi, Puigdemont'un fotoğrafları taşındı ve İspanya hükümetine tepki gösterildi.

Sardunya bağımsızlık dernekleri  üyeleri de, İtalya'nın Sardunya adasındaki Sassari Temyiz Mahkemesi önünde bir araya gelerek  "Demokrasi" yazılı bir pankart taşıdı, Puigdemont'un serbest bırakılmasını istedi.

Dokunulmazlığı kaldırılmıştı

Katalonya'da 1 Ekim 2017’de yapılan bağımsızlık referandumu ve 28 Ekim 2017'de Katalonya Özerk Parlamentosu’ndaki tek taraflı bağımsızlık ilanı ardından İspanya’nın baskısı nedeniyle Belçika'ya gitmek zorunda kalan Puigdemont, 2019 yılında AP milletvekili seçilmişti.

Belçika mahkemesi, İspanya'nın Puigdemont'un iadesiyle ilgili talebi reddetmiş ancak geçtiğimiz mart ayında Puigdemont ve diğer iki Katalan AP milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmıştı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.