Katil Erdoğan’a karşı sokağa

Yurt Dışı Haberleri —

  • Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği katliam Avrupa’da eylemlerle protesto edilirken, 23 Temmuz Cumartesi günü Kürtler ve dostları Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya, İsveç, İsviçre, İngiltere, Kanada, Avustralya, Kıbrıs gibi birçok ülkede 30’a yakın merkezde sokağa çıkacak.

Lozan Antlaşma’sının 99. yıl dönümünde Türk devletinin işgal saldırılarını protesto için hafta sonu küresel çapta eylemler organize edilecek. Kürdistan’ın dört parçasından 33 parti ve kurumu buluşturan Avrupa Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin “Rojava hava sahası Türkiye’ye kapatılsın” talebiyle başlattığı kampanyaya destek veren Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) Kürtler ve dostlarını 23 Temmuz Cumartesi günü yapılacak eylemlere katılmaya çağırdı. KCDK-E, “KDP-Türk devleti eliyle Güney Kürdistan’ı işgal ediyor, sivilleri açıkça katlediyor, sınır hatları boşaltılıyor” diyerek, Zaxo’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği katliamı kınadı. 

“Lozan’ın yıl dönümünde işgalci Türk devleti yeniden Misak-i Mili diyerek Halep’ten Musul’a-Kerkük’e kadar Kürdistan’ı yeniden işgal etmek istemektedir. Metîna, Zap ve Avaşîn’de yenilen Türk devleti Rojava’ya saldırarak zafer elde etmek istiyor” diyen KCDK-E “Lozan Antlaşmasının yıl dönümünde  soykırımcı Türk devletine karşı Rojava Devrimi’ni savunalım. Yürüyüşlere seferberlik ruhuyla katılalım” çağrısında bulundu. 

Almanya tutum almalı

Almanya Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED), Almanya’yı bir an önce Erdoğan rejimine karşı tutum alarak, Kürdistan halkına karşı yürütülen soykırım savaşına verdiği destek ve iş birliğini derhal durdurmaya çağırdı. Kürtler ve dostlarını da “Türk devletini katliam ve soykırımcı politikalarına karşı durmaya, seferberlik ruhuyla alanlara çıkmaya” davet etti. Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) de Avrupa’da yaşayan tüm göçmenleri, demokrasi ve insanlıktan yana tüm güçleri işgal saldırıları ve katliamlara karşı tavır almaya çağırdı. 

Statüsüzlüğe karşı Lozan’a

İsviçre’nin Lozan kentinde 24 Temmuz 1923'te yapılan anlaşma ile Kürdistan'ın 4 parçaya bölünmesinin üzerinden 99 yıl geçti. Kürtler her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Temmuz’da İsviçre’nin Lozan kentinde bir araya gelip antlaşmanın yapıldığı binaya yürüyecek. Kürtler ve dostlarının kurduğu Lozan Antlaşmasının 100. Yılı Komitesi’nin bir yıllık eylem ve etkinliklerinin startı da verilecek. İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) yaptıkları ortak açıklamada, statüsüzlüğe ve işgal saldırılarına karşı sesini yükseltme çağrısında bulundu. 24 Temmuz’da ise İsviçre'nin Lozan şehrinde Kürt örgüt ve şahsiyetlerin katılacağı bir konferans düzenlenecek.

Aynı seferberlik ruhuyla

Birleşmiş Milletler Ofisi önünde Türk devletinin işgal saldırılarına karşı 19 aydır devam eden eylemde konuşan Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Erdal Atasoy, “Dört parça değil tek parça Kürdistan için 23 Temmuz’da onlarca merkezde sesimizi yükseleteceğiz” dedi. 

Öte yandan Suruç Katliamı’nın kınandığı, Rojava Devrimi’nin selamlandığı Frankfurt, Stuttgart, Ulm ile Bern, Basel, Zürih, Solothourn kentlerindeki etkinlikler de işgal saldırıları kınandı. Bern’deki anmada konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, “Nasıl devrimciler, sosyalistler olarak Kürt halkını Kobanê’de sahiplendiyseniz bugün de aynı seferberlik ruhuyla sahiplenmenizi bekliyoruz” dedi. HABER MERKEZİ 

 

23 Temmuz’daki eylemlere ilişkin elimize ulaşan bilgiler şöyle:

 

İSViÇRE

Lozan ( Ülke Merkezi) Yer: Rippon meydanı Saat: 14.30

 

ALMANYA

Düsseldorf, DGB Haus Saat: 14:00

Frankfurt, Merkezi Tren İstasyonu Saat: 15:00

Dresden Alauenpark Saat:11:00

Berlin, Gesundbrunnen Berlin Saat:18:00

Hamburg, Merkezi Tren İstasyonu Saat:15:30

Kiel, Merkezi Tren İstasyonu Saat: 16:00

Oldenburg, Merkezi Tren İstasyonuSaat: 17:00

Hannover, Merkezi Tren İstasyonuSaat: 14:00

Bremen, Merkezi Tren İstasyonu Saat: 16:00

Stuttgart, Lautenschlager Str. Saat:14:30

Freiburg, Am Stühlinger Kirchplatz  Saat: 18:00

 

 

AVUSTURALYA

Sydney, Town Hall Saat: 14:00 - 16:00

Melbourne, InFront Old GPO( corner bourke and elizabeth street Melbourne Vic 3000) Saat: 14.00

 

AVUSTURYA

Viyana, Cristian Broda  platz Westbahnhof Saat: 18.00

 

FRANSA

Paris, Place de la Republique  Saat: 14.00 

Marsilya, Canabiere Saat: 18.00 

Bordeaux,Place de la Bourse Saat: 19.00 

Rennes Place du Colombier Saat: 17.00 

Strasbourg, Place de la Gare Saat: 18.00 

 

YUNANİSTAN

Atina, Akademi Önü Saat: 18.00 

 

İTALYA

İtalya : 23 temmuzda ANPI sendikasının organize ettiği   3 günlük etkinliğe katılım sağlanacak.(22-23-24 temmuz)

 

KANADA

Toronto, Bloor Yank Stihal Saat: 18.00

 

İNGİLTERE

Londra, Parlemento Önü Saat: 14.00

 

KIBRIS

Limasol, Kürt Derneği Saat: 19.00

 

İSVEÇ 

Stockholm, Norrabantorget Saat:13.00

Göteburg, Svarte Mosse Friskväderstorget  Saat: 13.00

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.