Katledildikleri yerde anıldılar

.

.

  • Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015’te katledilen 33 düş yolcusu, Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde anıldı.

Suruç İçin Adalet Platformu öncülüğündeki anmaya, HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Urfa 78'liler Girişimi, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği'nin üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. HDP Suruç ilçe binasında bir araya gelen kitle, buradan Amara Kültür Merkezi'nin olduğu alana doğru Türkçe ve Kürtçe yazılı "7'nci yılında Suruç için adalet herke için adalet" yazılı pankartıyla yürüyüş gerçekleştirdi. 

Yürüyüşün ardından 33'ler şahsında devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzler anısına yapılan saygı duruşu sonrası, bombanın patladığı alana SGDF bayrağı serildi ve üzerine güller bırakıldı. ESP adına söz alan Soner Çiçek, 33'lerin mücadelesini yükselteceklerinin sözünü yineledi. Katliamın neden gerçekleştiğine dikkat çeken Çiçek, faşist iktidarın başarılı olamadığını kaydetti. Çiçek, "Suruç adalet mücadelelerinin eksenini oluşturmak. Saray yargısı katledenleri değil yaralıları, aileleri yargılamaya çalıştığı bir tiyatro sergiledi. Ailelerimiz, Suruç yaralıları tutsak. Katilleri koruyanları biliyoruz, hesabını mutlaka soracağız. Yarım bırakılan düşlerin hesabını soracağız" dedi. 

SGDF MYK Üyesi Tanya Kara ise "Kobanê inşa kampanyası"nın amacını ve neden hedeflendiğini hatırlattı. Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinde 33'lerin anılacağını kaydeden Kara, "Az önce didik didik aradıkları, fotoğraflarına bile tahammül edemedikleri yoldaşlarımızı her yerde anacağız, isimlerini her yerde haykıracağız. 33'lerimize söz veriyoruz, onların bize bıraktıkları idealleri bayrakları taşıyacağız onlara sözümüz devrim ve özgürlük olacak. Bunu hep birlikte direnerek kazanacağız" şeklinde konuştu. 

Adalet nöbetine başlayacağız

KESK MYK Üyesi Varol Öztorun da Eğitim-Sen'li üç yıllık öğretmen Süleyman Aksu'yu anarak sözlerine başladı. Bir eğitim emekçisinin Kobanê'ye gitmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Öztorun, devrimi yaşatma düşünü hatırlattı. Katliamı gerçekleştirenin tek kişi olmadığını dile getiren Öztorun, "KESK olarak 10 Ekim gibi Şenyaşar ailesi gibi tüm illerde Adalet Nöbeti başlatıyoruz. Tek adam rejimine karşı adalet arayışını hep birlikte sürdüreceğiz" dedi. 

77 yıl da geçse savunacağız

Urfa Baro Başkanı Mehmet Velat İzol ise 77 yıl da geçse katledilenlerin değerlerini savunacaklarını söyledi. 

DAİŞ'le kader birliği var

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ömer Öcalan, katledilenleri anarak sözlerine başladı. DAİŞ'le kader birliği yapan ve aynı yolda yürüyen anlayışın bu ısrarını sürdürdüğüne dikkat çeken Öcalan, halkların eşit, özgür bir şekilde yan yana yaşamını örgütleyen insanlara reva görülenin katliam ya da hapishane olduğunu belirtti. Öcalan, "Ortadoğu'da birden fazla etnik, mezhepsel, inançsal farklılıklar vardı. Demokrasi bünyesinde birlikte yaşayabilirler ama şu an ülkemizin iktidarında bulunanlar bu karşılaşmaya, çatışmaya öncülük etmektedirler" dedi. 
HDP Milletvekili Ayşe Sürücü de Kürtçe bir konuşma yaptı. Sürücü, 33'lerin hayallerini sahiplendiklerini ve hesabını soracaklarını söyledi. 
Konuşmaların ardından Suruç şehitliğinde bulunan Kasım Deprem ve Osman Çiçek'i anmak için kabristana geçildi. URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.