Katliam yapacağını önceden paylaşmış!

Dünya Haberleri —

Saldırıyla sarsılan acılı aileler dua ediyorlar. 

Saldırıyla sarsılan acılı aileler dua ediyorlar. 

  • ABD'nin en ölümcül katliamlarından birine imza atan Salvador Ramos'un öncesinde Facebook hesabından kanlı saldırıya dair paylaşım yaptığı ortaya çıktı.

18 yaşındaki Salvador Ramos, 24 Mayıs Salı günü önce "mezun olamadığı için" ülkenin bir ucunda tartıştığı büyükannesini vurduktan sonra, Teksas'ın Uvalde kentine giderek son yılların en kanlı katliamlarından birine imza attı. 

Hem tüfek hem tabancayla

CNN televizyonuna göre, Ramos San Antonio kentinin 128 kilometre batısındaki Uvalde kasabasındaki Robb İlkokulu'na aracıyla gitti. Ramos'un elinde tabancanın yanı sıra bir otomatik AR-15 tüfek vardı. Tüfek ve tabancasıyla içeri girip koridorda ateş açmaya başladı, sınıflardaki çocuklar ve öğretmenler korkuyla saklanacak yer aradı. 

Gözünü kırpmadan vurdu

Bir sınıfa yönelen saldırgan Ramos, çocukları gözünü kırpmadan vurdu. Okuldaki silah sesleri sustuğunda katliamın boyutu ortaya çıktı. Saldırgan, yaşları 7 ile 11 arasında değişen 19 çocuk ile 2 öğretmeni katletti, 17 kişiyi de yaraladı. 66 yaşındaki büyükanne ise hayatta ancak sağlık durumu kritik. 

Facebook’ta 3 ayrı paylaşım

Texas Valisi Greg Abbott ise Ramos’un saldırıdan yaklaşık yarım saat önce Facebook hesabından üç ayrı paylaşım yaptığını duyurdu. Abbott, Ramos’un ilk paylaşımında "Büyükannemi vuracağım" dediğini, daha sonra ise Ramos’un "Büyükannemi vurdum" ve "Bir ilkokula ateş edeceğim" yazdığını belirtti. Facebook sözcüsü Andy Stone da saldırıyla ilgili yetkililerle iş birliği yaptıklarını ifade etti. 

Doğum gününde silah almış 

Öte yandan Ramos'un saldırıdan sadece birkaç gün önce kutladığı 18'inci doğum gününde 2 otomatik tüfek satın aldığı ortaya çıktı. Ayrıca 2 AR-15 tipi saldırı silahının fotoğrafını Instagram hesabından paylaştığı ve bazı kişileri etiketlediği fotoğraf için "yapmak üzereyim" yazdığı da belirtildi. Ramos’a ait olduğu sanılan bir TikTok hesabı profilinde de "Çocuklar gerçek hayattan korkmalıdır" ifadesinin kullanıldığı açıklandı.

Hakkında ne biliniyor?

Yetkililer, Ramos'un motivasyonun ne olduğunun hala bilinmediği söylüyor. Amerikan basını ise saldırgana dair şunları yazdı: “Peltek konuşması ve göz kalemi kullanması nedeniyle lise hayatı boyunca zorbalığa uğrayan Ramos çevresi tarafından ‘yalnız bir çocuk’ ve ‘asosyal’ olarak tanımlanıyor. Sınıf arkadaşlarının hedefindeydi, konuşması ve giyinişiyle sürekli alay edildi. Okuldan mezun olamayan fast food restoranı çalışanı Ramos, satın aldığı otomatik silahlarla katliam yaptı.”

Son 10 yılın en kanlı saldırısı

Latin kökenli sakinlerin ağırlıkta olduğu 16 bin nüfuslu Uvalde kasabasındaki silahlı okul saldırısı, Aralık 2012'de Newtown şehrindeki 20 çocuk 6 yetişkinin öldürüldüğü Sandy Hook İlkokulu saldırısından sonra en ölümcül okul saldırı oldu.

Amerikalılar silahlanmadan yana!

Dünyadaki birçok ülke silahlı saldırılara karşı yasal önlem alıp mücadele ederken, binlerce can kaybına rağmen Amerikalı yetişkinlerin yalnızca yaklaşık yarısı daha katı silah yasalarını ve siyasi reformları destekliyor. ABD’de silah lobisinin oldukça güçlü olması da bireysel silahlanmadaki artışın devam etmesine neden oluyor.

100 kişiye 120 silah düşüyor

ABD dünyada silah taşıma veya bulundurmanın anayasal hak olduğu üç ülkeden biri. ABD, bireysel silahlanmada ise dünyada ilk sırada. CNN’nin araştırmasına göre, ülkede her 100 kişiye 120 silah düşüyor. Dünyadaki mevcut 857 milyon bireysel silahın 393 milyonuna ise Amerikalılar sahip. Bu da dünyadaki sivil silah stoğunun yaklaşık yüzde 46'sına tekabül ediyor. Gallup firmasının Ekim 2020'de yaptığı ankete göre ise Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık yüzde 44'ü silahlı bir evde yaşıyor ve yaklaşık üçte biri ise kişisel olarak silah sahibi.

21 yılda 2 bin kişi öldü

ABD'de her 100 bin kişiden 4’ü silahla öldürülüyor ve bu oran diğer gelişmiş ülkelerdeki ortalamanın 18 katı. 1998-2019 arasında ise ABD'de 100'den fazla toplu silahlı saldırıda 2 binden fazla kişi öldü veya yaralandı. 

Teksas’ta silah almak kolay 

Bireysel silah satın almanın oldukça kolay olduğu Teksas, son 5 yılda ABD'deki en ölümcül silahlı saldırılara sahne oluyor. 

Eylül ayında kabul edilen yeni bir Teksas yasasına göre, 18-21 yaşları arasındakiler, aile içi şiddet, takip, fuhuş veya seks kaçakçılığı riski altında oldukları için koruyucu bir emirleri varsa silah satın alabiliyorlar. Kanun ayrıca tabanca ruhsatı şartını da kaldırdı. Tüfeklere Teksas'ta lisanssız olarak da izin verildi. 

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.