Katliamcı zihniyet 'süpürün' dedi

  •  Ankara’da, 10 Ekim 2015’te DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu 104 kişinin katledildiği, en az 500 kişinin yaralandığı katliamın üzerinden 6 yıl geçti.  Gar önünde yapılmak istenen anma, polis saldırısına uğradı; 30 kişi yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Polis amirlerinin “Süpürün” talimatıyla katılımcılar Kızılay’dan uzaklaştırıldı. 

 

Ankara Katliamı’nın yıl dönümünde Gar Meydanı’nda yapılan anmada, katliamın siyasi bir cinayet olduğu belirtilerek, “Barış, kardeşlik, Kürt sorununun demokratik çözümü için mücadelemizi yükselteceğiz” mesajı verildi. 
DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu 104 kişinin katledildiği 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yıl dönümünde Gar önünde yapılmak istenen anma, polis tarafından engellenmek istendi. Katliamın yaşandığı saat 10.04’te saygı duruşuyla başlayacak olan etkinliğin yapılacağı Ankara Gar önü, yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Elinde bir liste bulunduran polis, katledilenlerin ailesi dışında kimseyi Gar önüne almayacağını söyledi. Bu duruma itiraz eden 30 kişilik bir grup, Ulaştırma Kavşağı’ndan alana girmek istedi. Gruba saldıran polis, çok sayıda kişiyi yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. Mülkiyeliler Birliği önceki dönem Başkanı Dinçer Demirkent’in de aralarında olduğu 22 kişi gözaltına alındı. Polis amirlerinin “Süpürün” talimatının ardından anmaya katılanlar çevik kuvvet eşliğinde Kızılay’dan uzaklaştırıldı. “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganı atan bir kişi de yolda yürüdüğü sırada gözaltına alındı. Yürüyüşün fotoğraflarını çekmek isteyen gazetecileri engelleyen polis, gazetecileri darp etti. Polis yol boyunca herhangi bir slogan atanların gözaltına alınacağı yönünde tehditlerde bulundu. Gazetecileri de alana almayan polis, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı kartı olanların dahi anma alanına girmesine izin vermedi. Polis ile gazetecilerin tartışmaları ardından gazeteciler alana alındı.
Ankara Gar Meydanı alanında aileler, 10 Ekim Barış Derneği üyeleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Vedat Bulut, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Emin Koramaz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri yer aldı. “10 Ekim Katliamını Unutturmayacağız” pankartının açıldığı anmada, aileler ellerinde siyah balonlar ve kırmızı karanfiller taşıdı. Katliam saati olan 10.04’te yapılan saygı duruşunun ardından “10 Ekimi Unutturma, unutturma”, “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Katil IŞİD, İşbirlikçi AKP”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.
Anmada ilk sözü 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, Türkiye tarihinin en büyük kitle katliamında kaybettiklerini saygı ve minnetle andıklarını söyledi. Yargılama sürecini anlatan Coşgun, “İki seçim arasında, 2015’in karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir” diye konuştu.

Yarım bıraktıkları için mücadele
 Söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da 6 yıl önce bu meydanda kaybettikleri arkadaşlarına sözlerinin emek, barış ve halkların kardeşliği olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, “Onların yarım bıraktığı bu mücadeleyi başarıya ulaştırana kadar emeği, barışı, kardeşliği getirene kadar hep birlikte emeği, kardeşliği getirene kadar hep birlikte omuz omuza mücadele edeceğiz” dedi.

İnsanlığa karşı suç
 KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ise saat 09.00’dan itibaren Ankara sokaklarının otoriter, baskıcı, rejimin ablukası olduğunu söyledi. Bozgeyik, şunları belirtti: “10 Ekim üyelerine, ailelerine baskı ve gözaltı uygulamalarıyla karşı karşıya geldik. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. İşçiler, emekçilerle birlikte bu ülkede barış, kardeşlik, Kürt sorununun demokratik çözümü için 81 ilde barış mücadelemizi yüksek sesle ifade ediyoruz. 10 Ekim insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu katliamı önlemeyenlerin yargı önüne çıkarılana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. 10 Ekim’deki katliamı unutmayacağız.” 

Korkmayacağız, yılmayacağız
 TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, Gar Meydanı’na getirilen fidanların Ankara Valiliği tarafından kaldırılmasına tepki göstererek, “Ne yaparsa yapsınlar, burayı 10 binlerle dolduracağız. Korkmayacağız, yılmayacağız. Her sene bu Gar Meydanı’nda olacağız” dedi.
Yapılan açıklamalar ardından aileler katliamda yaşamını yitirenler için siyah balonları uçurdu. Aileler, emek ve demokrasi güçleri, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı anıta da karanfil bıraktı. Karanfil bırakma sırasında aileler duygusal anlar yaşadı.
 
Konur’da da saldırı
 Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Sakarya Meydanı ve Konur Sokak’ta katliamda yaşamını yitirenler anılmak istendi. Sakarya Meydanı’nda bir araya gelen kitle örgütleri, burada saygı duruşuyla katliamda yaşamını yitirenleri andı. Konur Meydanı’nda anma yapmak isteyen gençlere ise polis saldırdı. Gözaltına alınan 30’dan kişinin Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.

Yine sokaklardayız
Katliamı protesto etmek ve yaşamını yitirenleri anmak için diğer kentlerde de anma etkinlikleri yapıldı. 
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Konak ilçesinde bulunan Alsancak Garı önünde yapılan anıtın açılışını gerçekleştirdi. Burada yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Serpil Kemalbay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Kani Beko, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda kişi katıldı. 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, katliamdan sorumlu kamu görevlileri ve siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini söyledi.
HDP Şırnak İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve partililer katıldı. 
Adana’nın Seyhan Belediyesi Barış Anıtı önünde, katliamın yaşandığı saat 10.04’te anma gerçekleştirildi. Anmaya, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, şunları söyledi: "Bize bu ıstırabı çektirenler, bu katliamın gerçek failleridir. Mücadeleye devam edeceğiz.”
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, katliamın arkasındakilerin de yargı önüne çıkması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Kırılarak, vurularak ama yeniden ayağa kalkarak emek, demokrasi ve özgürlük güçleri yan yana yine sokaklardayız. Bu işin siyasi sorumluları yargı önüne çıkana kadar adalet mücadelemiz devam edecek, iki elimiz onların yakasında olacak.” 
HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, katliamın devletin denetim ve gözetiminde yapıldığını belirterek, katliamın ortaya çıkarılmadığını ve buna izin vermeyenlerin iktidarlarını savaş ile kanla tahkim ettiğini vurguladı. 
Anma barış güvercinlerinin uçurulması ve anıta karanfil bırakılmasıyla sona erdi. 
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde saat 10.04’te anma gerçekleştirdi. Yaşamını yitirenler, yere bırakılan karanfillerle anıldı.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.