Kayyum rejimi üç yıldır semiriyor

  •  Amed, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanlarının 19 Ağustos 2019'da görevden alınmasıyla başlayan ikinci gasp ve kayyum döneminin üzerinde üç yıl geçti. 
  •  Yolsuzluk, hırsızlık, talan, mülk transferi ve borç batağı ile iş birlikçi ve yandaş arpalıklarına çevirmenin yanı sıra Kürtlere ve Kürtçeye dair ne varsa belediye ve hizmet alanı dışına atıldı. 

 

Kayyum darbesiyle geçen üç yılda Kürt’e dair ne varsa ortadan kaldırıldı, kadın kazanımları hedef alındı, adrese teslim ihalelerle belediye kaynakları aktarıldı. 

Kürt seçmenden istediği desteği alamayan AKP, 15 Temmuz'daki devlet içi çatışma sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal’in (OHAL) olanak sağladığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyelere kayyum atamanın önünü açtı. OHAL sonrası 11 Eylül 2016’da bu politikayı devreye koyan AKP, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 30 Mart 2014 seçimlerinde kazandığı 102 belediyeden 96’sına kayyum atadı. DBP’li belediye eşbaşkanları, “Örgüte finans sağladıkları” iddiasıyla görevden alındı, birçok eşbaşkan tutuklandı. Eşbaşkanlar hakkında açılan davalarda ise görevden alınmalarında öne sürülen “Örgüte finans sağlamak” iddiası yerine katıldıkları basın açıklamaları gerekçe yapılarak, “Örgüt üyeliği” suçlaması yöneltildi.

İlk saldırı Kürtçeye

Belediyelere atanan kayyumlar, binlerce kişiyi kamu görevinden ihraç etti; hizmet alımından işe alınan binlerce kişinin iş akdine feshetti. DBP’li belediyelerin başlattığı “çok dilli belediyecilik” faaliyetlerini hedefe koyan kayyumlar, Kürtçe tabelaları indirdi, belediyelerin resmi internet sitelerinden Kürtçeyi kaldırdı, Kürtlerin sembol isimlerinin yer aldığı plakaları kaldırdı, anıtları yıktı.  Belediyeleri AKP-MHP'li Türk bürokratlarla dolduran kayyumlar, yolsuzlukta sınır tanımadı.

Kaybedince yine kayyum

Kayyum darbesi sonrası gidilen 31 Mart 2019’da seçimlerinde, iktidarın baskı politikasına rağmen kayyum atanan belediyelerden 65’i bu kez Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetimine geçti. üçü büyükşehir, 5’i il, 45’i ilçe, 12’si belde olmak üzere kazanılan 65 belediye, seçimin hemen akabinde AKP-MHP iktidarının hedefi oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 6 belediye eşbaşkanı ve 56 meclis üyesinin mazbatalarını, “KHK’li” oldukları gerekçesiyle vermedi. Seçimi kazananların mazbataları, AKP’li isimlere verildi. 

Yerel seçimlerin üzerinden 5 ay geçmeden, 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Amed, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye eşbaşkanları görevden alınarak, yerlerine kayyumlar atandı. 2 Ekim 2020’de Kars Belediyesi olmak üzere HDP’li 65 belediyeden 45’ine kayyum atanmış oldu.

4 milyon 356 bin kişinin iradesi

Kayyum atamalarıyla 4 milyon 356 bin 819 kişinin iradesi gasp edildi. Sayıştay raporlarına bile sığmayan yolsuzluk, hırsızlık, talan, mülklerin satışı ve borç batağının yanı sıra HDP'nin hazırladığı raporda, 19 Ağustos 2019'daki sonrası kayyum rejiminin icraatları şöyle sıralandı:

Devlet kurumlarına transfer

* Bismil Belediyesi kayyumu, 14 milyon 439 bin 134 lira harcanarak yapılan Belediye Hizmet binasını, Bismil Emniyet Müdürlüğüne hibe etti.

*  Bismil Belediyesi kayyumu, toplamda 22 milyon 710 bin 460 lirayı halka hizmet için kullanmak yerine emniyet, jandarma, müftülük, milli eğitim müdürlüğü ve özel kalem harcamalarına kullandı.

* Cizre Belediyesi kayyumu, 10 adet binayı ve 2 parkı bedelsiz olarak devlet kurumlarına devretti

*  Kayapınar Belediyesi kayyumu, belediyeye ait 19 taşınmazı devlet kurumlarına devir veya tahsis etti.

*  Lice Belediyesi kayyumu, belediyeye ait 1400 metre kare taşınmazı (arsa), Lice İlçe Emniyet Müdürlüğüne devretti.

* Nusaybin Belediyesi kayyumu, Nusaybin Gençlik Merkezini İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bedelsiz olarak tahsis etti.

*  Yenişehir Belediyesi'ne ait yas evleri, müftülüğe ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne tahsis edildi. Yine belediyeye ait birçok taşınmaz kaymakamlık, müftülük ve çeşitli vakıflara bedelsiz olarak tahsis edildi.

Kürt ve Kürtçe düşmanlığı

*  Erciş’e kayyum olarak atanan Nuri Mehmetbeyoğlu, kütüphane olarak kullanılan bir otobüsün üzerindeki Kürt şair ve edebiyatçıların fotoğraflarını söktürdü, otobüs ise garaja çekildi.

* Batman Belediyesi kayyumu, ilk iş olarak belediyenin web adresinden Kürtçe dil seçeneğini kaldırdı.

*  Cizre Belediyesi kayyumu, kentin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımının yapıldığı tabelalarda sadece Türkçe ve İngilizceyi kullandı. Nuda Kültür Merkezi önce depoya dönüştürüldü, sonra kapatıldı.

* Siirt Belediyesi kayyumu, Celadet Alî Bedîrxan Kütüphanesi'ni yıktırdı.

*  Kayapınar Belediyesi Cegerxwîn Kültür ve Sanat Merkezi'nde 2012’de kurulan kütüphanede bulunan 10 bini aşkın kitabı 300’e düşürdü. 

*  Batman Belediyesi, yaya geçitlerinde bulunan iki dilli ikonlarda Kürtçeye yer vermeyerek ikonları Türkçe olarak değiştirdi.

* Siirt kayyumu, taziye evini Ülkü Ocaklarına tahsis etti. 

* Van Büyükşehir kayyumu, Türkçe ve Kürtçe yön levhalarını söktü. Sadece Türkçe mahalle isimlerin yazıldığı tabelalar dikildi.

*  Hizbulkontra tarafından katledilen gazeteci Hafız Akdemir’in Sur’da ismi verilen sokakta duvara çakılı bilgi tabelasında çalıştığı Özgür Gündem gazetesinin ismi, kayyum tarafından sansürlendi.

Kadın kazanımlarına saldırı

*  Van’da, Kadın Politikaları Daire Başkanlığında çalışan birim müdürü ile diğer daire başkanlıkları ve birimlerde müdür olan 11 kadın açığa alındı.

*  Amed'de Kadın Politikaları Daire Başkanı gözaltına alındı, ardından görevden uzaklaştırıldı. 

* Mardin Belediyesi Kadın Daire Başkanı görevden alındı, memurluktan men edildi. Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Gençlik Daire Başkanlığına erkek müdür atandı. Kadın Semt Pazarı’nın kurulması için yapılan çalışmalar durduruldu. 

* Erciş Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürüten Kadın Yaşam Merkezi kapatıldı. 

*  Batman Belediyesi Kadın Aile ve Hizmetleri Müdürlüğüne ilk olarak bir erkek müdür atandı, Selis Kadın Danışma Merkezi'nde görevli sosyolog, park bahçelerde görevlendirildi. Selis Kadın Danışma Merkezi faaliyetleri durduruldu. 

*  Siirt Belediyesi bünyesinde açılan Berfin Kadın Danışmanlık Merkezi ve Kadın Yaşam Merkezi pasifize edildi. Kadın çalışanların görev yerleri değiştirildi. 

*  Özalp Belediyesi bünyesinde açılan Çilkezî (Kırkörük) Kadın Kültür Merkezi kayyım tarafından kapatıldı. 

*  Muradiye Belediyesi bünyesinde kurulan Ayşe Şan Kadın Kütüphanesi ve Konukevi kapatıldı.

*  Kars Belediyesi kayyumu, Mor Cafe’nin ismini Turkuaz olarak değiştirdi.

* Tüm kadın kooperatifleri durduruldu.    AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.