KESK Ankara’ya yürüyor

  • TİS görüşmelerinde hükümetin teklifine karşı Batman’dan Ankara’ya yürüyüş başlatan KESK’liler, ulaştıkları Amed’de tüm emekçileri mücadeleye davet etti. 

Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin teklifine karşı Batman’dan yürüyüş başlatan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil’in aralarında olduğu kamu emekçileri, dün akşama doğru Amed’e vardı. Defterdarlık binası önünde açıklama yapan kamu emekçilerine, KESK’e bağlı sendikaların üyeleri destek verdi.  

Açıklamada, “İnsanca bir yaşam demokratik grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz” yazılı pankart açılırken, açıklamaya katılanlar sık sık “İnsanca yaşamak istiyoruz”, ”Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları attı. Açıklamada KESK Şubeler Platformu adına konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Şube Başkanı Süleyman Bozkurt, geçtiğimiz gün Kamu İşveren Heyeti’nin toplu sözleşme için verdiği teklifi açıkladığını ifade ederek, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından paylaşılan söz konusu teklif aileleri de kattığımızda 20 milyonu aşkın geniş bir kitleyi hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi.

Bozkurt, KESK olarak yaptıkları tekliflerini şöyle sıraladı: 

* Buradan hareketle bu dönem teklifimizde eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline geçen tutarın eş, çocuk, kira, yakacak, ulaştırma, yemek, ikramiye gibi kalemlerle Haziran itibari ile 9 bin 332 TL olan 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını temel aldık.

* Eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline geçen tutarın söz konusu yardımlar ve ikramiye ile birlikte 2022 Ocak itibari ile 10 bin 400 TL’ye çıkarılmasını teklif ettik. Buna göre tüm kamu emekçilerinin maaşlarının yardım, ikramiye kalemlerinin dışında yüzde 43,5 artırılmasını talep ettik.

* Geçmişte yoksulluk sınırındaki artışı, maaşlarımızdaki reel erimeyi görmeyen hatta KESK’in maaş artışı tekliflerini ‘abartılı’ bulanlar bu dönem bizim maaş artışı teklifimize yakın artışlar teklif etmiştir.

* Bunun için ayrım yapmaksızın hepinizi insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam- güvenli gelecek, demokratik-adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırıldığı gerçek bir toplu pazarlık sistemi için tüm konfederasyonları, kamu emekçilerinin birlikte ortak mücadele etmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz.

Açıklamanın ardından KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil ve beraberinde çok sayıda kamu emekçisi, yürüyüş güzergahı olan Mardin’e doğru yola çıktı.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.