Kıbrıs Ayaz’ı iadeye hazırlanıyor

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Kıbrıs Yüksek Mahkemesi, Alman devletinin tutuklama ve iade talep ettiği Kenan Ayaz hakkında iade kararı verdi. Kürtler ve Kıbrıslı dostları kararın ‘utanç verici’ olduğunu söyledi. 
  • Almanya’nın dayatmaları ile tutuklanan ve hakkında Larnaka Mahkemesinin iade kararı verdiği Kenan Ayaz 4 Mayıs’tan beri açlık grevinde. Mahkeme önünde Adalet Çadırı eylemi yapılıyor.  


Larnaka Mahkemesinin iade kararına itirazı görüşen Kıbrıs Yüksek Mahkemesi, 15 Mart’tan bu yana tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz’ın Almanya’ya iadesine karar verdi. Türk ve Alman devletlerinin siyasi ve ekonomik çıkar eli Kıbrıs Cumhuriyetine kadar uzandı. Almanya yıl başından beri Kürt siyasi ilticacıları değişik bahaneler öne sürerek tutuklatıyor ve Almanya’ya iadesini sağlıyor. Ayaz’ın iade kararının açıklanması öncesinde Larnaka’da 3 kişi daha Kıbrıs polisi tarafından gözaltına alındı.
 Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, 15 Mart günü İsveç'te bulunan ailesini ziyaret etmek için Larnaka havalimanından hareket etmek isterken Kıbrıs polislerince Alman devletinin tutuklama kararı ve iade talebi nedeniyle gözaltına alınmıştı. Larnaka Mahkemesi, 19 Nisan’da görülen duruşmada Ayaz hakkında Almanya'ya iade etme kararını vererek, Yüksek Mahkeme’ye itiraz yolunu açık bırakmıştı. Kıbrıs Yüksek Mahkemesi’nde son olarak 9 Mayıs’ta görülen duruşmanın, karar Salı günü açıklandı. Yüksek Mahkeme, Larnaka Mahkemesi’nin Kenan Ayaz’ın Almanya’ya iadesine dönük karara yönelik itirazı reddederek Ayaz’ın Almanya’ya iadesine karar verdi.

Kıbrıs için kara bir leke
Kararın ardından Kürtlerle dayanışma örgütleri, Theofilos Kürt Kültür Merkezi yöneticileri ve Kıbrıslı Kürt dostu gruplar  Lefkoşe’deki Yüksek Mahkeme önünde gösteri düzenledi. Burada yapılan açıklamada Alman devletinin tutumunun Türk devleti ile ekonomik ve siyasi çıkarlarına dayalı olduğu belirtilerek, “Kıbrıs Mahkemesi’nin almış olduğu karar hukuksuz ve insanlık dışı. Kıbrıs’ın Türk ve Alman devletlerinin Kürt halkına yönelik baskı ve şiddet politikalarına ortak olmasının utanç verici” denilerek, Kıbrıs açısından bunun bir kara leke olduğu ifade edildi.


4 Mayıs’tan beri açlık grevinde

Karar öncesi, Lefkoşe Yüksek Mahkeme önünde Kürt Toplum Merkezi tarafından kurulan Adalet Çadırı önüne gelen Kıbrıs polisinin açlık grevinde bulunan Ayaz’ın abisi İbrahim Ayaz, gazeteci Baran Hebun ve Mehmet Uçaş’ı gözaltına alındıktan sonra sebest bıraktı.  
Kıbrıs yargısının kararını protesto etmek amacıyla 4 Mayıs günü süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan Ayaz’ın eyleminin sürdüğü öğrenildi. LEFKOŞA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.