Kıbrıs ve İsrail anlaştı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Kıbrıs ve İsrail, iki ülke arasıda uzanacak doğal gaz boru hattı ve işleme tesisi konusunda anlaştı. Kıbrıs’ta kurulacak doğal gaz sıvılaştırma tesisleri Rus gazına alternatif olma iddiasında. 

Geçen yıl Akdeniz’deki doğal gaz yataklarının işletilmesi ve mücavir ekonomik alanların tespitinde sorun yaşayan Kıbrıs Cumhuriyeti ve İsrail doğal gazın ortak işletimi ve aktarımında resmi anlaşma imzalayacak. Kıbrıs Enerji Bakanı George Papanastasiou da yakında resmi bir anlaşma yapmak üzere İsrail'i ziyaret edeceğini söyleyerek, ada'ya gelen gazın Avrupa'ya ve potansiyel olarak başka yerlere gemi ile ihraç edilmek üzere sıvılaştırılacağını söyledi.

Sıvılaştırma tesisleri Kıbrısta kurulacak
Anlaşmanın imzalanması halinde boru hattının 18 ay içinde tamamlanması bekleniyor. Yatırımcılar güvence altına alındıktan sonra Kıbrıs'ta bir sıvılaştırma tesisi inşa etmek ise 2 buçuk yıl sürecek. Şu ana kadar Kıbrıs'ın güney kıyı şeridinde beş büyük gaz yatağı keşfedildi. İsrail'in de bu türde 11 sahası var. Papanastasiou bu ay içinde Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinde petrol ve gaz arama ruhsatı olan enerji şirketleriyle bir araya geleceğini de belirtti. Bu şirketler arasında Fransız Total, İtalyan Eni, ExxonMobil ve Chevron bulunuyor.

Avrupa kadar Asya’da pazardır
Kıbrıs Enerji Bakanı ayrıca yaptığı açıklamada, "Sıvılaştırılmış doğal gazınız olduğunda, her yöne gidebilir. Avrupa'nın artık buna daha fazla ihtiyacı var, ancak Asya'da da pazarlar bulunabilir" dedi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında derinleşen küresel enerji krizi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yatırımlarına ivme kazandırmış durumda. 
Kıbrıslı ve İsrailli enerji bakanları Mart 2021'de Afrodit ve Yişay'daki ortaklarına bir yıl doğrudan müzakere yapma ya da konuyu uluslararası uzmanlara sevk etme konusunda anlaşmıştı. Ancak bir yılın sonunda şirketler arasında bir anlaşmaya varılamadı. NİCOSİA (LEFKOŞA)

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.