Kilyos dosyası AİHM’e taşındı

Kilyos'ta kaldırıma gömülen şehitler

Kilyos'ta kaldırıma gömülen şehitler

  • AYM, Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılarak Kilyos Mezarlığında kaldırıma gömülen cenazelerle ilgili ÖHD ve ailenin bireysel başvurusunu reddetti. Avukatlar, dosyayı AİHM’e taşıdı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Bitlis merkeze bağlı Oleka Jor (Yukarı Ölek) köyündeki Garzan Mezarlığının yıkılarak, 265’e yakın cenazenin İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığındaki kaldırıma gömülmesiyle ilgili dosyayı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. Aileler, daha önce avukatları aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına “Kişinin hatırasına hakaret” ile “İşkence ve eziyet” suçlarından dolayı suç duyurusunda bulunmuş fakat savcılık soruşturma izni vermemişti. Yine savcılık avukatların, “Memurlar hakkında soruşturma izni verilmemesi” ve “İşlemin iptali” için dava açılma talebini de reddetmişti.

Bunun üzerine bir aile “Adil yargılanma hakkı” ve “Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği”ni belirterek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. ÖHD’li avukatlar da adil yargılanma hakkı kapsamında “Hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğini” kaydederek Nisan 2021'de AYM’ye başvuruda bulundu.
 Aile ve ÖHD’li avukatların başvurusunu değerlendiren AYM, iki başvuruyu da kabul edilemez bularak reddetti. AYM, ailenin başvurusunu konu bakımından yetkisizlik iddiasıyla, avukatlarınkini de başvuru yollarının tüketilmediği ve suçtan zarar gören birincil taraf olmadığını öne sürerek “kabul edilemez” olarak gördü. 

AYM’nin ret kararından sonra ÖHD’li avukatlar, aileler adına, iç hukuk yollarının tüketilmesi nedeniyle dosyayı AİHM’e taşıdı. AİHM’e yapılan başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS), 8. maddesinde yer alan “Özel ve aile hayatına saygı hakkı” na atıfta bulunuldu. Ayrıca AİHS’in 13. maddede düzenlenen “etkin soruşturma yapılmaması” haklarının ihlali ile AİHS 6/1 ve AİHS 8/1 maddelerinin ihlali ile birlikte etkin soruşturma yapılmaması yönünden başvuru yaptı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.