Kolombiya'da başkaldırı hükümeti sarstı

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Cali-Kolombiya

foto: AFP/Cali-Kolombiya

  • Kolombiya’da yoksulluğa, zamlara ve polis cinayetlerine karşı başlayan eylemler üçüncü haftasına girerken, Dışişleri Bakanı Claudia Blum istifa etti. Daha önce de Maliye bakanı ve yardımcısı istifa etmişti.

 

Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da uzun süredir yoksulluğa, adaletsizliğe ve polis cinayetlerine karşı tepkili olan halk, ‘vergi reformu yasası’ ardından 28 Nisan’da başlattığı protesto gösterilerini sürdürüyor. Polisin vahşi saldırılarına sahne olan gösterilerde şimdiye kadar 47 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ulusal Grev Komitesi’nin Devlet Başkanı Duque ile yaptığı görüşmeden uzlaşı çıkmaması üzerine genel grev çağrısının yapıldığı ülkede Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla ve yardımcısı Juan Alberto Londono’nun istifası ardından Dışişleri Bakanı Claudia Blum da Duque'ye istifa mektubunu sundu.

Ulusal Grev Komitesi’nin talepleri arasında temel hak ve özgürlüklerin anayasal güvence altına alınması, ESMAD polis gücünün lağvedilmesi ve protesto hakkının anayasal bir hak olarak tanınması, ölümlere neden olanların yargılanması, etnik ve cinsel ayrımcılık ve nefrete son verilmesi, herkese asgari ücret düzeyinde aylık gelir sağlanması, özelleştirme politikasına son verilmesi bulunuyor.

BOGATA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.