Kolombiya değişim istiyor 

Dünya Haberleri —

Gustavo Petro ve Francia Marquez

Gustavo Petro ve Francia Marquez

  • Şiddet ve savaştan yorulan Kolombiyalılar artık değişim istiyor. Dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde bu isteğin ne kadarının sandığa yansıyacağı ise ülkenin kaderini belirleyecek. Ya değişim vaat eden eski bir gerilla olan Petro ülkenin ilk solcu başkanı olacak ya da eskiyi temsil eden milyarder Hernández seçilecek.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da seçmenler devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için Pazar günü sandık başına gitti. Ülkede 38 milyonu aşkın seçmen var. Seçimde ise iki aday yarıştı. Seçimlerin ilk turunu yüzde 40,23 oyla önde bitiren sol ittifak Tarihsel Sözleşme’nin adayı, eski gerilla Gustavo Petro ve yüzde 28,19 oy alan Yolsuzlukla Mücadelede Valiler Birliği hareketinden bağımsız aday Rodolfo Hernández. 

Petro kazanırsa ilk olacak
Seçimleri Petro'nun kazanması durumunda Petro ülkenin ilk solcu devlet başkanı olacak. Gustavo Petro, 17 yaşında M-19 adlı gerilla hareketine katılmış bir siyasetçi. Başkent Bogota'nın eski belediye başkanı olan Petro, daha sonra senatörlük de yapmıştı. 62 yaşındaki Petro’nun seçim vaatlerinin başında ise barış, yoksullukla ve sosyal adaletsizlikle mücadele ile fosil yakıtsız bir ekonomi geliyor. 

Marquez de dikkat çekiyor
Sol ittifakın Başkan Yardımcısı adayı Francia Marquez de avukat, çevre hakları savunucusu ve feminist siyah bir kadın politikacı. Márquez “Ben sadece Siyah bir kadın değilim, benimle başlamayan bir mücadele ve direniş tarihi taşıyan Afrika kökenli bir kadınım” diyor.

Hernández gerçekçi değil
Seçmenlerine sunduğu tek somut vaadi yolsuzlukla mücadele olan “Kolombiya’nın Trump”ı Rodolfo Hernández'in ise hayli ironik bir şekilde devam eden bir dizi yolsuzluk davası var. Seçim kampanyası ile ilgili davalar da cabası. Bu ise şu anlama geliyor: Seçimleri Petro değil Hernández kazanırsa, yasalar gereği devam eden yargı süreçleri sebebiyle Hernández'in devlet başkanı olarak göreve başlayamama ihtimali var. Bu ihtimal ise seçim sonrası ülkede daha büyük tartışmalar, gerginlikler ve kutuplaşmayı tetikleyebilir.

Sol ittifak umut veriyor
Kolombiya'da şimdiye kadar diğer birçok Latin Amerika ülkesinden farklı olarak ekonomi politikasında radikal değişim vadeden hiçbir solcu siyasetçi başkan seçilemedi. Petro ise bu kez Kolombiya'da solu bir araya getirmeyi başardı. Petro'nun Tarihi İttifakı'nın içinde sol, gücünün önemli bir dinamiği olan gençler, LGBT hareketi, çevreciler var. Kolombiya'da değişim rüzgarları bu kez daha kuvvetli esiyor. Genç seçmen kuşağının artık savaşı değil ilerici bir toplumsal değişimi istediği anketlere yansıyor. 

Gençler değişim istiyor
Kolombiya’da yaşayan akademisyen Memet Charum de devlet başkanlığı seçimlerine dair bianet’e yaptığı değerlendirmede “Tüm bu şiddet ve eşitsizliğin içine doğan yeni nesil, artık başka bir şeyler, bir değişim istiyor” dedi. Charum'a göre, Kolombiya’da unutulmuşluk ve umutsuzluk hali içindeki gençlerin çoğu Petro'nun tarafında. BOGOTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.