Kongre üyelerinden F-16 itirazı

Dünya Haberleri —

F16 uçakları / foto: wikipedia

F16 uçakları / foto: wikipedia

  • ABD’de bir grup kongre üyesi, Türkiye’nin F-16’ları Suriye’de Kürtlere karşı kullanılacağını söyleyerek, savaş jeti satışına karşı çıktı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD Başkanı Biden'ın Türkiye'ye F-16 satışı konusunda net olduğunu ve desteklediğini açıklamıştı. Ancak Kongre’de, Biden’ın kararına itirazlar yükseldi. Kongre'de Yunan işleriyle ilgili grup üyesi parlamenterlerin yayımladığı itirazda, F-16’ların Türkiye'ye teslim edilmesi halinde Suriye'ye düzenlenecek bir operasyonda "ABD'nin Kürt müttefiklerine" karşı kullanılacağı ifade edilerek Biden yönetiminden açıklama istendi. 

Türkiye güvenilir değil

Açıklamada imzası olan Temsilciler Meclisi üyelerinden Chris Pappas, Dina Titus, Carolyn Maloney, Charlie Crist, Frank Pallone ve John Sarbanes, “Türkiye son 10 yıldır ne verimli bir NATO üyesi ne de ABD'nin güvenilir bir ortağı oldu" dedi. 

İsmi geçen parlamenterlerin bir kısmı geçen yıl aynı konuda Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup yazarak Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satılmamasını istemişti.

NATO zirvesinde gündeme gelmişti

Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri gerekçesiyle Türkiye F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılmıştı. Haziran sonunda Madrid'de yapılan NATO Liderler Zirvesi’nde ise Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Biden silah ambargosu konusunda politika değişikliğinin işaretini vererek

Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresi’nden onay alabileceklerini söylemişti. 

Biden, "Türkiye'ye F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Aralık’tan beri tutumumu değiştirmediğimi kendilerine ifade ettim. Bir karşılık da olmadığını ve sadece satmamız gerektiğini söyledim. Bunu yapabilmek için ihtiyacım olan şey Kongre onayı. Bu onayı alacağımızı düşünüyorum" demişti. 

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki bir grup senatör ise Biden'a gönderdikleri mektupta bu desteği eleştirmişti.

WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.