Kosova’ya seçimi yenile çağrısı

Dünya Haberleri —

Kosova'da sivil Sırplar NATO güçleri ile karşı karşıya

Kosova'da sivil Sırplar NATO güçleri ile karşı karşıya

  • Seçime katılım oranının yüzde 3,5 olarak gerçekleştiği Kosova’da Sırp nüfusun yaşadığı bölgelerde gerilim azalmıyor. Macron ve Scholz, Kosova'nın kuzeyinde tansiyonun artmasına neden olan yerel seçimlerin tekrarlanmasını isterken, Türk devleti NATO’nun talebiyle bir komando taburu sevk ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kosova'nın kuzeyinde tansiyonun artmasına neden olan yerel seçimlerin tekrarlanmasını istedi. Sırpların seçimleri boykot ederek sandığa gitmediği Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok’da yerel seçimlere katılım oranı yüzde 3,5 kalırken Arnavut adaylar belediye başkanı olukları konusunda ısrarcı. Sırpların yoğun itirazların sahne olan bölgede NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) ile Kosovalı Sırplar arasında yaşanan arbedede 52 Kosovalı Sırp ve 41 KFOR askerinin yaralanması ardından Fransa ve Almanya seçimlerin yenilenmesini istedi. 

Osmani ve Vucic görüştü
Moldova'da yapılan Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) zirvesinde, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'le bir araya geldi. Zirve sonrası bir açıklama yapan Macron, "Taraflardan olabilecek en kısa süre içinde tartışmalı dört bölgede yeni seçim yapılmasını istedik" diye konuştu.

Boykot yüzde 3,5’i galip yaptı
Macron, her iki liderin de gelecek hafta konuyla ilgili net bir yanıt vereceğini söyledi. Nüfusunun büyük çoğunluğu etnik Arnavut olan Kosova'nın kuzey bölgelerinde yaşayan Sırplar büyük oranda Belgrad yönetiminin politikalarına sadakat gösteriyor. Sırplar ülkenin kuzeyinde nisanda yapılan yerel seçimleri boykot etmiş ve bu bölgelerde seçime katılım oranı yüzde 3,5'a kadar düşmüştü. Ancak buna rağmen seçimin galibi ilan edilen Arnavut adaylarların göreve getirilmesi gerilim yarattı.
Bölgede yaşayan Sırpların önemli bölümü hem belediye başkanlarının hem de Kosova polisinin bölgeden çıkmasını istiyor.

Yeniden seçim mümkün
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kosova lideri Osmani, bölgedeki seçmenlerin yüzde 20'sinin yasal süreç başlatması halinde seçimlerin tekrarlanabileceğini söyledi.
Osmani, "Bu çok demokratik bir süreç. Yurttaşlarımıza yeni seçim isteyip istemediklerine karar vermeleri için izin veriyoruz. Bu şekilde problemsiz ilerleyebileceğimize inanıyorum ancak onların tarafından da katılım olmalı" ifadelerini kullandı.
Kosova lideri, "Vucic'ten müdahale etmemesini ve yurttaşlarını üzerinde seçime katılmamaları için baskı kurmamasını istedik ancak bir yanıt alamadık. Yurttaşların Kosova'da anayasayla garanti altına alınan haklarını kullanacaklarını umuyorum" diye konuştu.

Türk komandolar Sırp bölgesine gidecek
NATO'nun talebi üzerine Kosova'ya bir Türk komando taburu gönderiliyor. Ankara, NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığının talebi üzerine bir komando taburu görevlendirildiğini ve bu taburun 48 saat içinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlası'na intikali için hazırlıklara başlandığını duyurdu. Kürtler ile yaşanan sorunda itidali aklının köşesinden geçirmeyen Türk devleti taraflara itidal çağrısı yaptı. Türk Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından bir komando taburu görevlendirildi. Birlik 4-5 Haziran 2023'e kadar Kosova'da bulunan Sultan Murat Kışlası'na konumlanacak. KİŞİNEV

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.