Köylere girişler YASAK

  • Devletin 1990’lı yıllarda baskı politikaları nedeniyle Şırnak’ta yüzlerce köy yakıldı, yıkıldı, zorla boşaltıldı, binlerce kişi göçe maruz kaldı. Aradan geçen 30 yıla rağmen hala Şırnak’a bağlı Cudi ve Gabar Dağı’nın eteklerinde bulunan onlarca köye girişler, “yasak” denilerek engelleniyor.

 

Hala yasaklı olan Gabar Dağı eteklerindeki Dêrşew (Alkemer) köyü, 1993’te askerlerce yakılarak boşaltıldı. Köyde yaşayan aileler, çevre köy ve ilçelere taşınmak zorunda bırakıldı. Çıkmaz Ailesi de yakılan köylerinden göç ederek, Cizre merkeze yerleşti; 21 yıl köylerinden uzak yaşadı. Esmer Çıkmaz (49), zorla çıkarıldıkları köylerine 21 yıl sonra 2014’te Şırnak Valiliği tarafından verilen “izinle” gidebildi. 2014’te bir saatliğine gittiği köyüne, yine yasaklar gerekçe gösterilerek bir daha gidemediğini anlatan Çıkmaz, bölgede “her yer serbest“ diye servis edilen haberlere tepki göstererek, „Madem her yer serbest, neden biz hala köyümüze gidemiyoruz?“ diye sordu.

Çıkmaz, köye gitmek isteyenlerin toplu olarak izin başvurusunda bulunmasının zorunlu olduğunu belirterek, “Bu sene köylüler başvuru yaptı, 2 ay sonra bir günlüğüne izin verildi. Köye gittiğimizde İHA ve SİHA’lar gün boyu tepemizde uçuyordu” dedi. Yasaklar nedeniyle bir daha köylerine gidemeyeceğini düşünerek, köyün görüntüsünü kaydettiğini söyleyen Çıkmaz, “Şimdi köyümüze olan özlemimizi o dönemde çektiğimiz kısacık videolarla gideriyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız bu videolardan topraklarını tanımaya çalışıyor” şeklinde konuştu. 

Her fırsatta yetkililerin “köye girişler serbest” yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatan Çıkmaz, şunları ekledi: “Burada kaç yıl yaşarsak yaşayalım, köyümüze girişlere izin verildiği gibi oraya döneriz. ’Köyler serbest’ diyenler yalan söylüyor. Madem her yer serbest, neden biz hala köyümüze gidemiyoruz? Eğer köylerimiz serbest olsaydı orada yaşıyor olurduk.”  n ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.