Kumpasın cevabı 14 Mayıs’ta

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş

  • Kapatma davası ve Hazine yardımının bloke edilmesinin, AKP-MHP iktidarınca düzenlenen bir kumpas olduğunu belirten HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, cevabını 14 Mayıs’ta en güçlü şekilde vereceklerini söyledi. 

Seçimleri kaybedeceğini bilen AKP-MHP iktidarının, HDP’nin oylarının bir şekilde sonuca etkili olmaması için gizleme gereği bile duymadan açıkça kumpasa başvurduğunu kaydeden HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bunu demokrasiye kumpas olduğunun altını çizdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te gerçekleştirdiği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2022 yılına dair başvuru analiz ve istatistiklerini açıkladığı bilgisini veren Beştaş, en çok başvurunun Türkiye’den yapıldığını söyledi. 

20 bin 100 dava AİHM'de bekliyor

Beştaş, şu an itibarıyla AİHM’de bekleyen Türkiye aleyhine açılan 20 bin 100 dava olduğuna işaret ederek, "Türkiye ihracatta rekor kıramıyor, kalkınmada rekor kıramıyor, büyümede rekor kıramıyor ama adaletsizlikte, hukuksuzlukta, ülkeden kaçışta üst üste rekor kırmayı; uluslararası istatistiklerde hep olumsuzlukta birinci sıraya yükselmeyi başarıyor. Üstelik son dönemlerde AİHM kararlarını da tanımayan ve hukuksuzlukta zirve yapan bir hükümet gerçekliğini yaşıyoruz. Buna ilişkin örnekler sıkça kamuoyunda tartışılıyor. Yüksekdağ, Demirtaş, Kavala kararı, İmralı Adası’nda Sayın Öcalan'ın ‘umut hakkı’na ilişkin verilen ihlal kararı ve daha birçok kararın, Türkiye tarafından kabul edilmediğini ve uygulanmadığını da belirtmek isterim” dedi.

Yurttaşlar Türkiye'den kaçıyor

Beştaş, başka bir rekora da dikkat çekti. Türkiye'nin, Suriye, Afganistan, Irak ve Pakistan’dan sonra AB ülkelerine en çok iltica talebinde bulunan ülke olduğunu kaydeden Beştaş, "Yurttaş Türkiye’den kaçıyor, kaçmak istiyor ve iltica talebinde bulunuyor. Neden bunu yapıyor? Demokrasi, adalet, liyakat yok. Yaşam hakkı yok, işkence görmeme hakkı yok, düşünce ve ifade özgürlüğü yok" diye konuştu

Yalan da ihraç ediyorlar

AKP-MHP siyasetinun tamamen yalan üzerine kurulduğunu, bazı yalanlarının bir saatlik ömrü olduğunu ama yenisinin geldiğini belirten Beştaş, "Az kaldı. Hiç kimsenin, bir iktidarın vatandaşı mecbur kılma süresi bundan daha uzun olamaz. Bu yalan siyaseti uluslararası dolaşıma da girdi. Artık AB ülkelerinde de yalancılıkları biliniyor. İçerideki nefret ve kutuplaştırma siyasetini ırkçılık siyasetini uluslararası alana da ihraç ediyorlar. İhracatın böyle artacağını sanıyorlar" dedi. 

Demokrasiye kumpas

Hazine yardımı hesaplarının bloke edilmesiyle ilgili karar öncesi 5 günde devlet kurumlarının seferber edilerek, bir 'gizli tanık' ifadesi, Emniyet raporu ve Kobanê Kumpas davası iddianamesinin AYM'ye ulaytırılıp oradan da karar çıkartılmasını hatırlatan Beştaş, şöyle devam etti: "Açıkça oyun oynuyorlar. Kumpas kuruyorlar. Bu kumpası gizli kurmaya bile ihtiyaç duymuyorlar. HDP’yi kapatmak istiyorsunuz, bunu anladık. Halkımızın vergileriyle anamızın ak sütü kadar helal desteği kesmek istiyorsunuz, bunu anladık. Şimdilik kestiniz. Peki, bu böyle mi devam edecek? Hayır. Siz demokrasiye kumpas kuruyorsunuz. Temsiliyette kumpas kuruyorsunuz. Kürt halkının Türkiye halkıyla beraber iradesine kumpas kuruyorsunuz. Siz seçimleri kaybedeceğinizi bildiğiniz için HDP’nin oylarının bir şekilde sonuca etkili olmaması için bir kumpas içindesiniz.

Cevap vermeye az kaldı

AYM’nin ‘ben seçim takviminde karar verebilirim’ cevabı, göz göre göre bu kumpasın ne kadar büyük olduğunu da ortaya koyuyor. Gizli tanık beyanıyla hesaplarımıza bloke konulması kabul edilemez. Bu, partimizi kapattırmak, etkisiz kılmak, tasfiye ettirmek içindir. AKP, hukukla bütün bağını koparmış. Şimdi de bize yönelik bu kumpaslarla, yalanla kalkıp yalanla oturarak hikâyelerinin bittiğini her gün tekrar tekrar ilan ediyorlar. O hikâyeleri de yalan hile ve kumpastır. Biz onlara bunun cevabını 14 Mayıs’ta en güçlü şekilde vereceğiz. Halkımız bu cevabı verecek, az kaldı." ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.