İran'da rejim çatırdıyor

Kadın Haberleri —

Sine /Direniş

Sine /Direniş

  • Halk hareketinin yayıldığı İran’da dünden bu yana çok sayıda direnişçi rejim güçleri tarafından katledildi. Ölüme, kaçırmalara ve katliam tehditlerine boyun eğmeyen Rojhilatê Kurdistan halkı, rejimi birçok kentte geri püskürtürken, direnişini bugün de sürdürdü. 

Rojhilatê Kurdistan başta olmak üzere İran genelinde Jîna Amînî’nin katledilmesiyle ardından başlayan halk ayaklanması devam ediyor.

İsfahan kepenk indirdi

62 gününü geride bırakan ve 63. gününde de devam eden direnişte dünden bu yana İsfahan merkez, İsfahan’a bağlı Fuladşar sokağa çıkan rejim karşıtı protestolar düzenledi. Dijital medyaya yansıyan görüntüler rejim güçlerinin İsfahan Üniversitesi ve Tıp Bilimleri Üniversitesi’nin yurtlarına saldırdığı, saldırılarda ateşli silah kullandığı görüldü. İsfahan’da ayrıca genel grev çağrısı doğrultusunda kapalı çarşı esnafı kepenk indirdi. 

Gorgan’da rejim güçleri geri püskürtüldü

Gülistan vilayetine bağlı Yorganda ise halk, “Diktatöre ölüm” sloganıyla direnişe geçti. Yayınlanan görüntülerde halkın rejim güçleriyle çatıştığı ve geri püskürttüğü görüldü. Özellikle gençlerin, rejim güçlerini ateşli silahlarla saldırısına taşlarla dirençli ve ısrarlı mücadelesi görüntülere yansıdı.

Grev sürüyor

İran’ın kuzeybatında yer alan Kazvin’de rejimle çatışan halk sokakları kontrol altına aldı. Kazvin’a bağlı Najafbad’da genel grev sürüyor.

Şiraz’da sokağa çıkan halk rejim karşıtı sloganlar atarken, rejimin saldırılarına gençler taşlarla karşılık verdi. Dijital medyaya yansıyan görüntülerde rejim güçlerinin geri püskürtüldüğü görüldü.

Tahran’da genel greve giden esnaf kapalı çarşıda kepenk indirirken kentin tüm alanlarında halk rejim karşıtı gösteriler düzenledi. 

Fars vilayetine bağlı Abadeh’te halk ülke çapında yapılan greve katıldı. Kentte grev sürüyor. Ayrıca Meşhed ve Tebriz’de de grevin sürdüğü bildirildi.

Sarableh

Telekomünikasyon binası ateşe verildi

Rojhilatê Kurdistan’da da ise dünden bu yana büyük bir direniş var. Hemen hemen grevde olan tüm Kurdistan kentlerinde rejim karşıtı direniş sürüyor.

Îlam ve Îlam’a bağlı Sarableh kentinde gene greve giden halk sürdürdüğü direnişte telekomünikasyon binasını ateşe verdi.

Bokan halkı ayakta

Bokan

Dünden bu yana direnişin kalesi haline gelen Bokan’da 16 Kasım’da 30 yaşındaki Asaad Rahimi ve Salar Mujawar ateşli silahla katledilmesi ardından halk genel grev ve protestolarını bir üst aşamaya çıkardı. Her alanda saldırılara karşılık veren halk, rejim güçleriyle çatıştı. Sokakları, caddeleri kontrol altına alan halk, barikatlar kurup yolları ateşe verdi. Hengaw İnsan Halkları Örgütü’ne göre Bokan’da valiliğe yürüyen halk binayı kontrol altına aldı.

Salar Mujawar’ın cenaze törenine yoğun bir şekilde katılan halk, Mahabad’dan Bokan’a giden yolu komple kapattı. Rejim güçleri bölgeden kaçmak zorunda kaldı.

Sine-Şehir Mezarlığı

Sine şehitlerini anıyor

Sine’de, molla rejimi tarafından katledilen 4 direnişçinin ölümünün 40. günü dolayısıyla şehir mezarlığında toplanan halk, “Kurdistan, Kurdistan, goristanî faşistan” sloganları attı. Binlerce insanın toplandığı mezarlıkta rejim karşıtı direniş sürüyor. Sine’ye bağlı  Qolyan köyündeki halk Besic güçlerinin üssü ateşe verdi. Köydeki son duruma ilişkin bilgi edinilemedi.

Grevin sürdüğü Dehgulan, Javarud, Piranşar, Merîwan, Ravansar, Abdanan, Qurwe, Bijar, Bane Diwandere, Seqiz, Mahabad, Serdeşt, Osnavieh, Kirmanşan, Sarpol-e Zahab ve Someh Sara’da direniş devam ediyor.

Hengaw’ın geçtiği bilgilere göre, Seqiz’ın Karimabad semtinden dün Daniye Pabandi adli genç rejim güçleri tarafından ateşli silahla katledildi. Genel greve giden kentte direniş sürüyor.

Kamiyaran / Şehit uğrulama töreni

Kamiyaran’da da dün Burham Karami, şehirden doğduğu Chrosaneh köyüne giderken rejim güçleri tarafından katledildi. Burham Karami’nin düzenlenen cenaze törenine birçok şehiden insan katıldı. Cenaze töreni dolayısıyla yollar kapandı.

24 saatte 10 kişi katledildi

Hengaw İnsan Hakları Örgütü son 24 saat içinde Sine, Bokan, Seqiz kentlerinden rejim güçleri tarafından en az 10 Kürt’ün katledildiğini duyurdu. Katledilenlerden dokunun kimliği netleştirildi.

Huzistan’da 7, İsfahan’da 3 kişi katledildi

Kimi kaynaklara göre ise dün İran’ın Huzistan vilayetinde motosikletli iki kişi direnişçilere silahlı saldırıda bulundu. Saldırı sonucu 7 kişi katledildi. Huzistan’a bağlı İze’de katledilenler arasında 10 yaşındaki Kian Pirfalak da bulunuyordu.

Kian Pirfalak 

İsfahan’ın Semiromi ilçesinde de 3 direnişçi rejim güçleri tarafından katledildi. Kesin olmamakla birlikte 16 Kasım günü İran genelinde 15-ila 20 kişi katledildi.

IHR: 5 direnişçiye idam cezası verildi

İran İnsan Hakları (IHR) 16 Kasım verilerine göre ülke çapında devam eden protestolarda 43’ü çocuk, 26’sı kadın olmak üzere en az 342 kişi rejim güçleri tarafından katledildi. Direniş sırasında tutuklanan 5 direnişçi ise ölüme mahkum edildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.